,

12 tipp az egészséges étkezési szokás kialakításához

Sokan panaszkodnak arra, hogy nehéz az étkezési szokásaikon változtatni, ezért összeírtam olyan apró lépéseket, amelyekkel rövid időn belül messzire lehet jutni.

1. Kezdd a napot egy pohár vízzel. Ezzel felkészíted az emésztésedet az egész napos munkára. Igen… az emésztés egy természetes dolog, de ha nem figyelünk rá, akkor idejekorán emésztési problémák (pl. reflux, puffadás, savasság, székrekedés) alakulhatnak ki.

2. A reggeli fontossága. Ne kezdd a napot éhesen. Gyümölcs vagy gyümölcsös gabonakása kellő energiával tölt fel, könnyedén fog kezdődni az iskola vagy a munka. Helyezd előtérbe a lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek egyrészt biztosítják az egyenletes vércukorszintet és ezáltal garantálják a későbbi megéhezést, másrészt a rostok az egészséges bélműködést is támogatják. Ezért a teljes kiőrlésű gabonák fontos részei a reggelinek. Mivel a nap folyamán többször eszünk gluténtertalmú ételt, ezért azt szoktam javasolni, hogy a reggeli lehetőleg gluténmentes (pl. zab, rizs, köles, kukorica) legyen.

3. Törekedj a változatosságra. Mindegyik tápanyagra (szénhidrát, fehérje, zsír) szüksége van a szervezetnek, csak ezek minősége a fontos. Mindenképp teljes értékűek, azaz finomítatlanok legyenek.

4. Lásd színesben az ételeket. Törekedj arra, hogy a szivárvány minden színében pompázó alapanyagokat egyél, hiszen így tudod biztosítani a tápanyagok széles körét. A különböző színű gyümölcsök és zöldségek különböző fontos vitaminokat, makro és mikro tápanyagokat tartalmaznak. A legfontosabb a narancssárga, a zöld és a piros/lila szín, ezekből minden nap kerüljön a tányérba. 

5. Gabonafélék változatosan. Fogyaszd változatosan, ne ragadj le a BL55-ös lisztnél. Ismerd meg az alakor, kamut, tönke, tönköly, köles, kukorica, rizs, rozs, zab, cirok, durum, quinoa, amaránt, hajdina (ál)gabonákat is.

6. Figyelj a zsírok minőségére. A finomítatlan napraforgóolaj mellett használhatsz repce-, olíva vagy éppen kókuszolajat is. De az avokádó is nagyon egészséges, salátákba nyugodtan kerülhet az olaj helyett.

7. Ismerd meg az ételek valódi ízét. Dobd ki a konyhádból az ízfokozós ételízesítőket, a tasakos levesporokat és a konzerves műkajákat.

8. Hetente 2-3 nap legyen húsmentes! A fehérjét nemcsak a hússal tudjuk biztosítani, hanem hüvelyesekkel is. Ismerd meg a csicseriborsót, a vöröslencsét, a szárított feles sárga- és zöldborsót, a chilis babot vagy a mungóbabot.

9. Napi ötszöri étkezés. Ezzel elkerülheted a falási rohamokat, ha kisétkezéseket is beiktatsz. Természetesen ezek zöldségek, gyümölcsök, pár szem olajos mag vagy aszalvány legyen. Törekedj arra, hogy mindig ugyanabban az időben étkezz.

10. Add meg a módját az étkezéseknek. Lehetőség szerint teríts meg, szánj időt a főétkezéseknek. Ne rohanj, rágd meg rendesen az ételt.

11. Igyál eleget! Ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit eszel. Hiszen a testünk 75%-a vízből áll. Ezért ne cukros szörpöket, ivóleveket igyál, hanem tiszta vizet és/vagy gyógyteát.

12. Nassolj mértékkel. Édességre szükségünk van, de ezek önálló, kisétkezések legyenek. Kerüld a finomított cukros sütiket, édesíts mézzel, gyümölccsel vagy éppen csicsóka sűrítménnyel.