,

Alakor, az újraszületett gabona

Az alakor (Einkorn) vagy egyszemű, egymagvú búza a legősibbi, emberek által termesztett búza.  Emberi fogyasztásra az egyik legalkalmasabb búza, mivel nem esett át nemesítésen, így ősi mivoltát teljes egészében megőrizte. Termesztése körülbelül 12000 éve kezdődött, ókori egyiptomi leletek között is előfordul.

Igazi túlélő a  hagyományos búzához képest, mivel sokkal igénytelenebb, mind talajra, mind éghajlatra. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg, ezért nem is kell olyan szinten vegyszerezni, mint a túlnemesített, hagyományos kenyérbúzát. De akkor miért ilyen drága? Mert a terméshozama csak töredéke a többi búzához képest.

Hazánkban a XIX. századig termesztették, szerencsére napjainkban az egészséges táplálkozás részeként egyre jobban teret hódít. Sört is készítenek belőle.

Számos táplálkozási előnnyel rendelkezik, ugyanis

  • alacsony a gluténtartalma,
  • könnyen emészthető,
  • szénhidrát-tartalma alacsonyabb,
  • 3-4-szer több béta-karotint, luteint tartalmaz, mint a modern búzák (ezért a lisztje sárgás színű)
  • fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma kedvezőbb.

Cöliákiás (lisztérzékeny) betegségben szenvedők sajnos az alakort sem fogyaszthatják, bár tény, hogy jóval kevesebb glutént tartalmaz, mint a kenyérbúza.

Mit készíthetsz belőle?

Ezt a gabonát ugyanúgy használhatod, mint pl. a rizst vagy a búzát. Én szoktam készíteni belőle: