Befőzés: vigyünk nyarat a télbe 3. Paradicsomos, paprikás finomságok

Paradicsom(lé/püré)

tomatoes-1586981_640Az augusztus és a szeptember a paradicsom és a paprika hónapja. Nagyon sok ételhez használhatunk paradicsomot, így érdemes ezt is tartósítani a hűvösebb időszakokra. A koktélparadicsomokat zacskóba téve le is fagyaszthatjuk, a húsos lucullus paradicsomot aszalhatjuk, míg a lédús fajtából remek paradicsomlé készülhet. A szükséges előkészületek után a paradicsomdarálóval készítsük el a levet, majd 20-30 percig főzzük lassú tűzön. Töltsük kifőzött üvegekbe, és a szokásos fejreállítás után dunsztoljuk.

Húsosabb és lédús paradicsomból vegyesen készíthetünk paradicsompürét. Én annak a híve vagyok, hogy ha nem szükséges, ne hámozzunk, ne távolítsuk el a magokat. Ezért egyszerűen botmixerezem a paradicsomot. Kb. 20-30 percig lassú tűzön főzzük, majd töltsük üvegekbe és dunsztoljuk. Ezt felhasználhatjuk lasagne tésztához, spagettihez, chilis babhoz, paradicsomos ragukhoz és pizzához is.

Lecsó

A lecsó készítése sem bonyolult. Nem szükséges készre csinálni, tehát a vöröshagyma és a zsiradék sem kell, hogy belekerüljön. Egyszerűen csak a paradicsom és a paprika. Majd a felhasználása előtt elkészítjük hozzá a hagymás alapot, és ehhez öntjük az üveges lecsót.

Hozzávalók: 4 kg paradicsom (lédús és húsos vegyesen) * 2 kg tisztított paprika.

A paradicsomból készítsünk paradicsomlevet vagy paradicsompürét (fentebb olvashatod az instrukciókat). A paprikát csumázzuk ki, vágjuk fel vékony karikára. A paradicsompürét tegyük fel főni, és keverjük hozzá a paprikát. Jó sűrű állaga lesz. Kb. 30 perc alatt főzzük össze, majd forrón töltsük üvegbe.

Lecsót eltehetünk a befőtt módszerével is, amikor nyersen töltjük az üvegbe a feldarabolt paradicsomot és a paprikát, majd forró vízbe állítva főzzük 30-40 percig. Ezután a szokásos módon tegyük az üvegeket száraz dunsztba.

Ketchup

A ketchup készítésétől sem kell megijedni. Itt az ízlésünknek megfelelően lehet paprikásabb, fűszeresebb vagy akár csípősebb is. A konjak lisztnek köszönhetően az állaga teljesen hasonlít a bolti változathoz.

Hozzávalók: 3,2 liter főzött, passzírozott paradicsomlé * 2 közepes vöröshagyma * 2 kápiapaprika * 5 gerezd fokhagyma * 1 kisebb szelet zellergumó * 12 db szegfűszeg * 15 szemesbors * 6 db szegfűbors * 4 db babérlevél * 2 kávéskanál sárga mustármag * 1,5 kávéskanál Himalája só * késhegynyi chili * 2 evőkanál almaecet * 4 evőkanál balzsamecet * 2 evőkanál méz vagy almapüré * kevés friss bazsalikom- és rozmaringlevél * 3 teáskanál konjakliszt (sűrít, jó állaga lesz tőle).

bread-166825_640Tegyük bele a paradicsomlébe a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a (zöld)fűszereket. Legalább 40-50 percig főzzük, majd szitán szűrjük át. Fűszerezzük és folyamatos keverés mellett keverjük bele konjaklisztet. Néhány perces összefőzés után tölthetjük is kis méretű üvegekbe. Tartósítószermentes, ezért felbontás után 7-10 nap alatt megromlik.

Az üveg és a fedő megfelelő tisztítására, az alapanyag forrón (még rotyogó állapotban) üvegbe töltésére feltétlenül figyelj oda. Jól csavard rá a kupakot, állítsd kb. 5 perce fejre, majd tedd száraz dunsztba. Ellenőrizd, hogy a vákum behúzta-e a kupakot.