Befőzés: vigyünk nyarat a télbe 4. Almalekvár cukor nélkül

Sokan nem is gondolják, hogy bizony almából is lehet lekvárt készíteni. Ez önmagában is nagyon finom, tojáspótlóként is használhatod, de a hozzátáplálás során a babád is kaphatja. Természetes édesítőszer, a reggeli kásába is nyugodtan kerülhet. Tehát egy igazán univerzális lekvár, fél éves kortól 100 éves korig bárki eheti. 🙂

almalekvar2Az alma az egyik legértékesebb gyógyélelmiszerünk. Gazdag pektinben, amely a bélben szivacsként hat, a mérgező anyagot magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi  a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat. Ezért soha ne hámozd meg az almát, csak alaposan mosd meg (vegyszermenteset vásároljunk), mivel a rost (a pektin) a héjában található. Ha meghámozod, akkor mintegy 80%-al csökken a rosttartalma. Egyébként ha nyersen esszük az almát, akkor a magházát és a magokat is együk meg. 🙂

Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.

Ennyi okosság  után nézzük a receptet.

Hozzávalók:

  • édes alma  (pl. golden, gála, jonagold)
  • kevéske víz
  • ízlés szerint, amit szeretnél (de önmagában is nagyon-nagyon finom): fahéj, narancsolaj, gyömbér, vaníliapor

almalekvar3

A sorozat első részében leírtak alapján készítsük elő az üvegeket.

Az almákat alaposan mossuk meg (nem kell hámozni!), majd vágjuk fel kis kockára úgy, hogy a magházát vágjuk ki. Tegyük egy nagy lábasba, öntsünk alá 1-2 ujjnyi vizet (az alma mennyiségétől függ). Lassú lángon, lefedve főzzük kb. 30 percig, időnként keverjük meg.

Vegyük le a fedőt róla, még főzzük kb. 10 percig, hogy a felesleges folyadék el tudjon párologni.

Botmixerezzük össze. Kb. 3-4 percig még főzzük, majd töltsük meg az üvegeket.

Kedved szerint fűszerezheted, kísérletezhetsz különleges ízekkel. Nem kell bele se cukor, se citrom, se tartósítószer… semmi… így is elég édes lesz, főleg akkor, ha kifejezetten édes almákból készíted.