,

Bükkszentkereszten finomságok készültek

Az „Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért” újból megszervezte a tiszaújvárosi gyerekeknek szinte már hagyománnyá vált életmódtáborát. Gyönyörű környezetben, kacskaringós úton érkeztem Bükkszentkeresztre. Három finomsággal készültem, amit a gyerekek bátran kóstoltak meg. A zöld turmix minden gyerek számára újdonság volt, és örömömre még repetát is kértek. Aztán készítettünk egy szegfűszeges karamellás trüffelt, majd utolsóként egy gyümölcsrizst, amelyben a rizs cukkiniből készült.

Zöld turmix (3-4 adag)

Hozzávalók: 2 szép őszibarack (csak mosd meg, és a magját szedd ki), 2 banán, kis marék friss sóska, késhegynyi vaníliapor, (forrás)víz – mivel Bükkszentkereszten voltunk 🙂

Ahhoz, hogy a gyerekek hozzászokjanak a turmix zöld színéhez, kezdetben csak néhány levélke zöld levelet tegyél bele, majd fokozatosan emeld a mennyiséget. A gyerekek bátrak voltak, megkóstolták, többen még repetáztak is. Beszéltem a gyerekeknek a rostok fontosságáról, a klorofill jótékony hatásairól és a nyers ételek vitamin- és ásványi anyag tartalmáról is.

Karamellás trüffel (20-25 db)

Hozzávalók: 30 dkg datolya, 10 dkg áztatott/szárított dió, 10 dkg kesudió, 1/2 banán, 1  evőkanál cukrozatlan kakaópor, késhegynyi vaníliapor, jó nagy csipet őrölt szegfűszeg, forgatáshoz: kókuszliszt

A datolyát vágjuk fel kis darabokra, hogy könnyen bírjon vele a konyhai robotgép. Mindent tegyünk a gépbe, és jó alaposan dolgozzuk homogén állagúra. Tegyük a masszát egy szilikonos lapra, majd egy folpack segítségével nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Éles késsel kockázzuk fel, majd minden egyes darabot picit hempergessük meg a kókuszlisztbe, majd golyózzuk.

Gyümölcs”rizs”

Hozzávalók: 1 kisebb cukkini, 3-4 aszalt sárgabarack, 2 alma, 1/2 banán, kis marék mazsola és áztatott/szárított dió. Krém: 10 dkg áztatott mandula (barna héjától megfosztva), 5 dkg kesudió, 1 evőkanál méz vagy juharszirup, késhegynyi vaníliapor, 4-5 csepp narancsolaj, kevéske friss citromlé, csipet só

A cukkinit hámozd meg, és késes darárálóval vágd morzsalékosra. Vigyázz, hogy nehogy pép legyen belőle. A gyümölcsöket és az aszalt sárgabarackot vágd fel kis kockára. A krémhez a hozzávalókat alaposan turmixold össze.  Csak fogyasztás előtt öntsd a krémet a gyümölcsökre.