,

Csalán – ne csak idd, edd is

A népi gyógyászat kiemelkedően fontos gyógynövénye a csalán. Úgy veszem észre, hogy az elmúlt években a medvehagyma eléggé a háttérbe szorította, pedig ez is van olyan értékes, mint a macihagyma. 🙂

Nagyanyáink a mindennapi étkezéseikbe is beiktatták a csalánt, nemcsak teát készítettek belőle, hanem salátát, leveseket, mártásokat, főzelékeket is.

Egyébként milyen csodálatos a természet! Éppen akkor adja nekünk ezeket a gyógynövényeket, amikor szükségünk van rá. Gondoljunk csak a medvehagymára, a csalánra vagy éppen a gyermekláncfű levélre.

Miért is igyunk, együnk nagy csalánt?

csalan_nagySzinte a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök fontos gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. 

Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások esetén is. Ősi gyógymód, amikor a reumás testrészt megcsapkodjuk csalánnal. Ilyenkor a bőr erősen kipirul, és megduzzad. A bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg.

Húgyúti fertőzések esetén fokozza a vizeletkiválasztást, ami segít, hogy azzal együtt a nem kívánt kórokozók is kiürüljenek a szervezetből. A vesehomok kiválasztódását is segíti.

Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, 20160414_103650szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést is. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma).

Az egyik legkiemelkedőbb alkotórésze a szelén, amely ekkora mennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélékben. Már csak emiatt is érdemes lenne rendszeresen nyers csalánlevet fogyasztani. Jelentős mennyiségben tartalmaz vasatklorofillt, de nem elhanyagolható a B- és C-vitamin sem. Bővelkedik glükokininben, amely egy természetes vércukor csökkentő vegyület.

Csalán a szépségápolásban

Összehúzó hatása révén arcgőzöléshez használatosak, amíg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre is nagyon jó hatással van.

A csalán természetes hatóanyagai (pl. kovasav) serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. De a körmökre, kötőszövetekre is jótékony hatással bír. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz. Samponba, balzsamba is kerülhet, de készíthetünk belőle alkoholos kivonatot (tinktúrát) is.

Figyelem! Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. Ellenjavallat: szív- és veseelégtelenség, nagy mennyiségnél ásványisó-vesztés, méhösszehúzódás. Hisztamin tartalma csalánkiütést okozhat.

Csalán a kertészetben

A csalánból készül permetlé a bio növényvédelem egyik alapja, hiszen amellett hogy elriasztja a kártevőket a növényektől, azok ellenálló képességét is növeli. A csalánlé elkészítése egyszerű, egy-két kilónyi felaprított csalánt kell 10 liter vízben áztatni. A 12 órát ázott csalánlevet hígítás nélkül szokták felhasználni levéltetvek és atkák ellen. A néhány napig – egy hétig erjesztett csalánlevet tízszeresére felhígítva kell használni mint levéltrágyát, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szert.

Csalán a konyhában