,

Egészséges édességek nemcsak gyerekeknek

Az „Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért” idén harmadik alkalommal szervezett életmódtábort túlsúlyos gyermekeknek Bükkszentkereszten. A tábor fő szervezője, az Alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Pető Garbriella gyermekorvos-természetgyógyász, aki szívvel-lélekkel szervezi a jobbnál jobb programokat.

Ezen a táboron én is részt vettem, a gyerekekkel finom és egészséges édességeket készítettünk. Nagy bátorsággal kóstolták meg a zöld turmixot, és ragyogó szemekkel figyelték a pohárkrém készítését. A végén a trüffelek golyózásában is részt vettek. Ezek az édességek gyorsan el is fogytak, és most lássuk a recepteket, hogy ezeket ti is el tudjátok készíteni otthon. Mindegyik édesség hozzáadott cukormentes, glutént és tejterméket sem tartalmaz.

Zöld turmix (3-4 adag)

Hozzávalók: 3 szép őszibarack (csak mosd meg, és a magját szedd ki), 1 banán, kis marék friss sóska, késhegynyi vaníliapor, (forrás)víz – mivel Bükkszentkereszten voltunk 🙂

Ahhoz, hogy a gyerekek hozzászokjanak a turmix zöld színéhez, kezdetben csak néhány levélke zöld levelet tegyél bele, majd fokozatosan emeld a mennyiséget. A gyerekek bátrak voltak, megkóstolták, többen még repetáztak is. Beszéltem a gyerekeknek a rostok fontosságáról, a klorofill jótékony hatásairól és a nyers ételek vitamin- és ásványi anyag tartalmáról is.

14017861_1261608063881819_1214923058_n

Csokis-morzsás pohárkrém (3-4 adag)

Csokikrém: 4 banán, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál chiamag, 5-6 csepp narancsolaj vagy bio, szárított narancshéj
Morzsa: 2 evőkanál kénmentes kókuszreszelék, 2 evőkanál szárított hajdinacsíra, 3 evőkanál apróra tört dió, késhegynyi vaníliapor
Gyümölcs: szezonalitásnak megfelelően, most őszibarack és szilva volt

A pohár aljára egy réteg gyümölcs került, ezért a megmosott őszibarackot a gyerekek felkockázták.

Ezután következett a csokikrém elkészítése. Ehhez a banánt botmixereztem, majd hozzákevertem a kakaóport, a chiamagot és a narancsport.

14080819_1261610913881534_1107758236_nTipp1: Ha az összeturmixolt banánt kakaóporral és a narancsolajjal összekevered, lefagyasztod, nagyon finom fagyi lesz belőle. A fagyasztási idő (kb. 4-5 óra) alatt néhányszor keverd át a fagyit, hogy egyenletesen fagyjon meg.

Tipp2: Amennyiben a banánturmixot növényi tejjel hígítod (pl. mandula- vagy rizstej), csokis tejitalod lesz. Ha ezt megturbózod 100%-os magkrémmel vagy kendermaggal, kellő energiát fog adni edzés előtt és után is.

Szóval, ott tartottam, hogy a csokikrémhez mindent összekevertem, majd igazságosan szétosztva a gyerekek ezeket a poharakba halmozták.

A morzsa elkészítése is roppant egyszerű. A gyerekek megismerkedtek a hajdinával, illetve a csírával nyersen és szárítva is. Ennek a fogadtatása változó volt, bár a pohárkrémbe téve egyik gyerek sem reklamált miatta. 🙂 Ha még nem csíráztattál hajdinát, ITT olvashatsz róla. A kénmentes kókuszreszelék is elnyerte a gyerekek tetszését, a vaníliapor illata viszont egyes gyerekeknek nem tetszett. Nem hiába, hiszen egészen más a valódi vaníliapor a megszokott vaníliás cukor illatától. Az áztatott, szárított dió kifejezetten ízlett a gyerekeknek, őket idézve ” nem olyan keserű”. Persze nemcsak ezért érdemes áztatni a diót, hanem az enzimgátlók miatt is. Tehát, ebből a morzsából is került egy-egy evőkanálnyi a csokikrémre.

A tetejére ismét gyümölcs került, a gyerekek kívánsága szerint többeknek szilva egy kis fahéjjal megszórva.

Amíg a pohárkrémben a chiamag duzzadt, addig elkészítettem a trüffelt.

14012061_1261610657214893_18091630_nLucumás-brownie trüffel (30 db)

Hozzávalók: 20 dkg áztatott/szárított dió, 10 dkg kesudió, 20 dkg bio, puha datolya, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál kókuszreszelék, fél csomag szárított narancshéj vagy 8-10 csepp narancsolaj, késhegynyi lucuma, 1/2 mokkáskanál vaníliapor

Egy késes konyhai robotgép segítségével mindent morzsásra aprítottam. A kesudióval kezdtem, majd belekerült a dió, és a kis darabokra vágott datolya is. Addig forgattam a géppel, amíg masszává össze nem állt. 14054665_1261609117215047_144289285_nEkkor beletettem a kakakóport, a kókuszreszeléket és a fűszereket is. Kb. fél perces összedolgozás után el is kezdtük a gombócozást. Először én kezdtem, de aztán voltak vállalkozó kedvű gyerekek, akik befejezték a munkát.

Csodálatosan élveztem ezt a másfél-két órát, amit a gyerekekkel töltöttem, remélem, ők is így gondolják. 🙂