Ki vásárol instant zabkását?
A vásárlásaim során már rutinból nézem a termékek összetevőit, amely alapján eldöntöm, hogy megvásárolom-e azt vagy sem. Amikor időm engedi, akkor olyan félkész tasakos, konzerv termékeket is böngészek, amelyeket alapból nem vásárolnék meg, de kíváncsi vagyok, hogy vajon milyen összetevőket tartalmaznak. Elgondolkodok azon, hogy vajon miért van piaca az ilyen tasakos, beltartalmi értéket alig tartalmazó ételeknek? Talán időhiány? Vagy nem tudják elkészíteni? Egyáltalán nem zavarja az a tény a vásárlókat, hogy egy ilyen tasakos étel 2-3-szorosába kerül, mintha maga készítené el?
Ilyen nagy kérdőjel számomra az instant zabkása. Egyébként a gyártó oldaláról megértem azt, hogy a termékei által kiszolgál minden réteget, azokat is, akiknek nem számít az egészség, és azokat is, akik már elindultak egy úton az egészséges életmód irányába. Úgy gondolom, hogy aki ilyen zabkását vásárol, annak már fontos az egészsége, de higgyétek el, sokkal olcsóbban kihozható házilag egy ilyen zabkása, szezonális alapanyagokból!
Csak hogy lássuk ennek a zabkásának az összetevőjét: 53% zabpehely, cukor, zsíros tejpor, kukoricakeményítő, glükózszirup, 2,8% fagyasztva szárított málna darabok, 2,4% chia mag, természetes aroma, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).
Figyeled, hogy kétféle cukrot is tartalmaz? Ahogy a tápanyag táblázatot böngészem, egy adagban 12 gr. cukor van (4 kockacukor mennyiség). Tehát a napi ajánlott, hozzáadott cukormennyiség mintegy fele… és csak egy zabkását ettünk meg…
Az Egészségügyi Világszervezet 5 energiaszázalék hozzáadott cukrot tart indokoltnak, ami napi 25 g, mintegy 6 teáskanál cukrot jelent.
Nincs semmi kétség… zabkását enni jó, azért, mert…
HOZZÁVALÓK
- fél csésze apró szemű zabpehely
- 1,5 csésze növényi tej
- édesítésre ízlés szerint (ha édes gyümölcsöt adsz hozzá, akkor nincs szükség külön édesítésre): datolyakrém, méz
- szezonális gyümölcs
ELKÉSZÍTÉSE
- Főzd fel a tejet, majd szórd bele a zabpelyhet.
- 5-8 perc alatt főzd sűrűre.
- Ízlés szerint édesítsd és add hozzá a gyümölcsöt.
EXTRA ÍZESÍTÉS
- cukrozatlan kakaópor
- fahéj, vaníliapor
- kókuszreszelék
- házi lekvár
- olajos mag
- chia mag
- aszalt gyümölcs
EXTRA TIPP
- Este áztasd be a zabpelyhet, és tedd be a hűtőbe. Reggel már csak langyosítani kell, éjjel szépen besűrűsödik.
- A zabpelyhet forrázd le tejjel. Amíg készülődsz, addig megduzzad a kása. Kedved szerint ízesítsd.
Váljon mindennapos rutinná a zabkásaevés… egészségedre.
Trackbacks & Pingbacks
[…] zabkása fortélyairól ITT tudhatsz meg […]
A hozzászólások nincsenek engedélyezve.