, ,

Medvehagyma, a tavasz “csoda”gyógyszere. Gyógyító hagymák

A népi hagyomány szerint tavasszal a barlangjából kibújó medve ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Úgyhogy tavasszal vegyük elő a bakancsunkat, és irány az erdő! A gyűjtése során viszont szigorú szabályok vannak. Még virágzás előtt szedjük a levelét. 

Fontos, hogy NE keverjük össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy jó levelet gyűjtünk-e: a kezünkkel dörzsöljük össze a levelét. Ha kellemes fokhagyma illatot áraszt, akkor nyugodtak lehetünk.

A medvehagymát a fokhagyma erdei testvérének is nevezik, így gyógyhatásuk is hasonló.
  • Kiváló vértisztító szer, kitisztítja a májat, az ereket és a beleket.
  • Ugyancsak segít a nehézfémek kivezetésében, így a városlakók “ólommentesítésére” kiváló.
  • Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint bélfertőtlenítő.
  • Fokozza az étvágyat, segíti az emésztőrendszer működését.

Mivel tavasszal csak pár hétig érhető el frissen, így a szezonon kívül ajánlani tudom a medvehagyma alkoholos kivonatát. De le is fagyaszthatjuk, vagy kiszáríthatjuk, így bármikor hozzá tudunk nyúlni, ha szükségünk lesz rá.

Együnk minél több hagymát, hiszen remek antibiotikum, jót tesz a szívnek, az ereknek, a beleknek… Szóval ez egy univerzális gyógynövény!

Ételeinkbe bátran beletehetjük, de a legjobb nyersen, hiszen jótékony hatásai eképp jobban érvényesülnek.


Receptajánló: