,

Mikor szezonális az alapanyag? Zöldség-gyümölcs naptár

Sokan nem tudják, hogy egy adott zöldség vagy gyümölcs mikor szezonális hazánkban, és mikor kerül távoli országokból a boltok polcaira. Törekedjünk arra, hogy mindig az éppen termeszthető ételeket vásároljuk, kerüljük az üvegházi és az import alapanyagokat. Persze lehet ezeket fagyasztva is vásárolni (pl. zöldborsó), inkább ezeket válasszuk, mint a több ezer km-ről jövőket.

Sok zöldség vermelhető, ezáltal szinte egész évben vásárolható. De ha van rá módunk, az ősz folyamán vásároljunk őstermelőktől zsákos burgonyát, hagymát és almát (anyagilag is jobban megéri). Ezeket mindenképp tartsuk hűvös helyen, különben fonnyadni vagy csírázni fog.

Nyáron készíthetünk „mindenmentes” befőtteket, lekvárokat, paradicsomlevet, lecsót, ketchupot, ajvárt, padlizsánkrémet, aszalványokat, savanyúságokat, de a fagyasztóba is kerülhet zsenge zöldborsó vagy éppen eper is. 

T: tárolás ideje    B: betakarítás ideje

Alapanyag I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
alma T T T T B B B B B T T
áfonya B B B
birsalma T B B B T
bab (száraz) T T T T T T T T B B T T
brokkoli B B B B B B
burgonya T T T T B B B B B B T T
cékla T T T B B B B B B T T
cukkini B B B B
cseresznye B B
csicsóka B B B B B B B B B B
dió T T T T T T T T B B T T
egres (pöszméte) B B
eper B B
fejes káposzta (édes) T T T B B B B B B B T
fejes saláta B B B B B B B B
főzőtök B B B B T T
görögdinnye B B
hónapos retek B B B B
karalábé T T T B B B B B B B T T
karfiol B B B B B B
kelbimbó B B B B
kelkáposzta T T B B B B B B B T
körte T T B B B B T T
lilakáposzta T T B B B B B B T
madársaláta B B B B B B B
málna B B B B
mángold B B B B B B
medvehagyma B B B
meggy B B
őszibarack B B B
padlizsán B B B T
paprika B B B B
paradicsom B B B B B T T
pasztinák T T B B B B T T
petrezselyemgyökér T T T B B B B B T T
póréhagyma T T B B B T T
ribizli B B
sárgabarack B B
sárgadinnye B B B
sárgarépa T T T T B B B B B B T T
sóska B B B B B B B B
spárga B B B
spenót B B B B B B
sütőtök T T B B T T
szárzeller B B B B T T
szeder B B
szilva B B B
szőlő B B B B
uborka B B B B
vöröshagyma T T T T B B B B B B T T
zeller T T T T B B B B T T
zöldbab B B B B
zöldborsó  B B B