Mit ettek elődeink? 5. Vissza a jelenbe. Mi a baj a mai magyar konyhával?

Az előző részekben megnéztük a régi magyar táplálkozási szokásokat, és hogy milyen ételeket ettek elődeink. Folytatom az írásomat azzal, hogy részletezem a mai magyar konyha problémáját.  Fűszernövények hiánya A…

Mit ettek elődeink? 4. Hús- és tejfogyasztási szokások

Mindenképp meg kell említeni az ősi állattartási szokásokat. Az Árpád-korban első helyen állt a szarvasmarha, ezt a sertés, majd a juh, kecske követte. A XIX. század végén fajtaváltás történt a szürke magyar szarvasmarháról…

Mit ettek elődeink? 3. Zöldség, gyümölcs és fűszerek a mindennapokban

A gazdag paraszti étrendre a gyümölcs, zöldség hiánya volt jellemző, de a népi táplálkozásban ősidőktől jelen voltak ezek. Még hogy nem esznek a magyarok gyümölcsöt? Számos olyan településünk van, amelyek arra utalnak,…

Mit ettek elődeink? 2. Tészták és sütemények

A XVIII. századig a kásaételek fogyasztása volt mindennapos, majd lassacskán megjelentek a tészták is. Míg a középkorban jelen volt a kenyér, pogácsa, lepény, béles, kalács, fánk, addig a gyúrt, a metélt tészta, a gombócok…

Mit ettek elődeink? 1. Ősi magyar konyha

Nektek mit jelent a hagyományos magyar konyha? Töltött káposztát vagy éppen babgulyást? Netán rákóczi túróst? Nekem nem... Ezek az ételek már nem azok az ételek, amiket elődeink ettek. A magyarosnak mondott, túlfűszerezett,…