, , ,

Természetes antibiotikum – Fokhagymás méz

A tél beköszöntével nagyon fontos az immunrendszer erősítése. De ha már baj van, akkor is nagy segítségünkre lehet ez a csodás természetes antibiotikum. Az összetevők külön-külön is nagyon hatásosak, így egyben meg különösen. Nem kell nagy dologra gondolni, mindenki könnyedén el tudja készíteni. A két kisebbik lányom még szereti is, a nagylányom nem nagyon rajong érte. De a cél szentesíti az eszközt. 🙂

Az elkészítése roppant egyszerű.

Vegyél egy tiszta üveget, és tegyél bele 1 fej pucolt, megroppantott fokhagymát. Törekedj arra, hogy ne kínai fokhagyma legyen az, mivel annak a hatóanyagai kevésbé jók. Ezt öntsd fel jó minőségű, termelői mézzel. A legjobb a kakukkfű vagy a hársméz. De ha nincs, akkor egyszerű vegyes virágmézzel is elkészítheted. 1-2 nap múlva a méz felhígul, és már eheted is. Én ezt még fel szoktam turbózni 1-1 csepp 100%-os tisztaságú kakukkfű és fenyő illóolajjal.

Mi mindenre jó a fokhagyma?

  • koleszterin és triglicerid csökkentő: Napi 3-10 g. nyers fokhagymát adva 6-16 hetes kezelés után 16%-kal csökkent a koleszterin és 30%-al a triglicerid.
  • vérnyomáscsökkentő
  • értisztító – érelmeszesedés ellen kiváló
  • véralvadás gátló
  • antibiotikus: 1 mg allicin hatása megfelel 15NE penicillinnek
  • antivirális, protozoaellenes, bélféregűző, rothadásos folyamatokat csökkenti
  • mindenféle gombásodás esetén javasolt a fogyasztása
  • sejtosztódást gátló: magas koncentrációban adva hatásos a gyomor- és bélrák esetén
  • antioxidáns
  • immunerősítő
  • vércukorszint csökkentő
  • elősegíti az ólom, higany, kadmium kiürülését
  • külsőleg: szemölcs, herpesz, körömgomba, fülgyulladás esetén

Figyelem!  Véralvadásgátló gyógyszert szedőknél orvosi ellenőrzés mellett javasolt a rendszeres fogyasztása.

Méz

Már az őskori barlangrajzokon szerepel a méh, illetve a mézgyűjtő ősember. Mezopotámiából származó írásos emlékek is vannak, és az ayurveda ősi hindu receptkönyveiben is szerepel a méz. Az ókori civilizáció is használta a mézet orvosságként, édesítőszerként.

A méz összetétele:

  • fruktóz 38%
  • glükóz 30%
  • víz 18%
  • szacharóz, maltóz 8%
  • egyéb anyagok 6%: vitaminok, ásványi anyagok, aromaanyagok, szerves savak, zsírsav
Minél sötétebb a méz, annál több ásványi anyagot tartalmaz. Abban az esetben kristályosodik a méz, amikor a glukóz aránya magasabb a fruktóznál. A méznek kiváló gyógyhatása van, de csak a hőkezeletlen, friss (max. 6 hónap) méznek.

Gyógyhatása:

  • gyulladáscsökkentő, nyákoldó
  • köhögéscsillapító
  • allergia, asztma
  • vesetisztító
  • hugyúti panasz
  • nyugtató, idegrendszer erősítő
  • külsőleg: hámosító, égés, nyílt seb, felfekvés, ekcema, mézes masszázs, ízületekre, aranyér

100%-os tisztaságú illóolaj és termelői méz: