, ,

Tyúkhúr: ehető gyomnövények. Gyógynövények?

Menj ki a kertbe, és keresd ezt a csodás zöld (gyógy)növényt…Bizony, ilyenkor ősszel szinte pázsitként terül szét, és nemcsak a tyúkok ehetik, hanem mi is. 🙂 Apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton.

Nagyon sok gyomról nem is gondoljuk, hogy az gyógynövény. Ebben az esetben is erről van szó.

Miért is együk?

  • magas az A- és C vitamin-tartalma
  • ásványi sókat tartalmaz, pl. kalcium, kálium, foszfor
  • rutin tartalmának köszönhetően érfal erősítő
  • nagyon jó vizelethajtó (ezért reuma és köszvény esetén is hatásos)
  • epehajtó tulajdonsággal bír
  • koleszterinszintet csökkenti
  • külsőleg gyulladáscsökkentő, hámosító, főzetét tedd a fürdővízbe (bőrgyulladás, pikkelysömör esetén)
  • megpárolva és pakolásként alkalmazva tályogok, furunkulus érlelésére, daganatok lágyítására és oszlatására használható
  • népi gyógyászatban aranyér ellen használták
  • Kneipp tiszteletes köhögés és aranyér gyógyítására javasolta.

Hogyan edd? Kerülhet…

  • salátába
  • szendvicsre
  • zöld turmixba
  • főzhetsz belőle teát

Figyelem! terhesség, szoptatás alatt fogyasztása nem javasolt.