Bizonyára nálad is előfordult, hogy megromlott egy felvágott, túlérett a paradicsom, netán megpenészedett a kenyér. Sajnos a mai felgyorsult világban nagyon sok élelmiszer kerül a kukába úgy, hogy annak nagy része elkerülhető lenne, ha egy kicsit előrelátóak, körültekintőek lennénk.

1. Tervezd meg az étkezéseket, és írj bevásárló listát! Tudom, tudom… kinek van ideje erre… de heti fél óra alatt megtervezheted a következő heti menüt, és összeírhatod az alapanyag listát, amit vásárolnod kell. Így kisebb lesz az esély arra, hogy a megvásárolt étel a kukában landoljon, mert megromlott, mielőtt megetted volna. Így nemcsak az élelmiszerrel takarékoskodsz, hanem a pénztárcáddal is.

2. Ne dobd ki megbarnult, sérült gyümölcsöket. Ezek a gyümölcsök még felhasználhatók turmixba, kompótba vagy sütibe. De le is fagyaszthatod, mielőtt végleg az enyészet martaléka lenne.

3. Ne dob ki az ételmaradékokat. Ha csak egy kis pörkölt, kalács vagy főtt bab maradt ki, a következő étel készítésénél használd fel. Lehet belőle leves, máglyarakás vagy éppen kenőke. Tehát a következő napi étkezést ez alapján tervezd meg és ehhez vásárolj hiányzó alapanyagokat.

4. Van száraz kenyered? Készíts belőle zsemlemorzsát.

5. Kókadozó fűszernövények. Ha friss fűszernövényt vásárolták, vagy ha a zöldséget (pl. zeller, petrezselyem) a levelével együtt vásároltad meg, akkor mielőtt elkezdene fonnyadni, szárítsd ki, vagy tedd be a fagyasztóba. Ha több időd van, akkor vágd fel kis darabokra, tedd jégkockatartóba, és önts rá vizet. A főzés során pedig csak beledobsz az ételbe egy házi fűszerkockát.

5+1. Lehetőség szerint komposztálj. A konyhai hulladékot komposztáld, majd a kertedben hasznosítsd újra.