,

A gyógytea készítésének általános szabályai

Én és a párom minden reggelt 1 csésze gyógyteával kezdünk már legalább 4 éve. A gyógynövények és a belőlük készült teák az egészségmegőrzésben, megelőzésben és a gyógyításban is fontos szerepet játszanak. Tehát gyógyteát nemcsak akkor lehet inni, amikor betegek vagyunk, hanem megelőzésre is kiválóan alkalmazhatók.

Hogyan készítsük el a teánkat?

kakukkfu-teaA teát lehet hideg áztatással, forrázással vagy főzéssel elkészíteni, attól függően, hogy a növény mely részét használjuk fel, és milyen hatóanyagot akarunk kivonni. Tehát egy gyógynövényt pl. áztathatunk vagy forrázhatunk is, ezáltal más hatóanyag fog érvényesülni, a szervezetre gyakorolt hatása is más lesz.

Az első legfontosabb meghatározás a mennyiség. Általában 2,5 dl vízhez kell 1 csapott evőkanál szárított drogot (levelet, gyökeret, termést, virágot) tenni. Természetesen szezonálisan friss növényből is készíthetünk gyógyteát.

A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. A lefedett csészét legalább 15-20 percig hagyjuk állni, hogy az értékes illóolajok ne tudjanak elpárologni.

A gyökereket, a kérgeket és a termést általában 5-10 percig főzzük. Szintén érdemes lefedni, és az elpárolgott vizet pótolni kell. A kemény szerkezetű katáng szárat is főzni kell, mivel csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Amennyiben a növény kovasav tartalmát szeretnénk elérni, akkor szintén a főzéshez kell folyamodni, pl. a zsurló esetében.

Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények teái, mint pl. a mályva vagy az ökörfarkkóró. Ezeket 4- 5 órán át szükséges áztatni. A csipkebogyó C-vitamin tartalmának megőrzése érdekében szintén áztatásra van szükség. A fehér fagyöngyöt mészmentes, hideg vízben kell 12 órát áztatni.

Lehetőség szerint ne használjunk fém- és műanyag eszközöket, kerámia, porcelán vagy üveg csészét válasszunk.

Ne édesítsük a teát, mert csökkenti, illetve módosítja azok hatását. Pl. a keserű teáknak keserűnek kell lennie, hogy a májra és az epére hassanak.

gyógyteaA teát lehetőleg frissen készítsük el. A tisztító teákat éhgyomorra, a vízhajtókat napközben elkortyolva, a hashajtókat, nyugtatókat este igyuk. Emésztésjavításra étkezés után 15 perccel, étvágyjavításra étkezés előtt 30 perccel javasolt a tea fogyasztása.

A teát ne igyuk forrón, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A tea elfogyasztására szenteljünk egy kis időt. Üljünk le egy kényelmes fotelba, ízlelgessük, kortyolgassuk, és gondoljunk arra, hogy milyen jó hatással lesz a szervezetünkre.