Az előző részben leírtam a legfontosabb előkészületeket, amelyek talán a legfontosabbak a tartósítás során. Az üvegek megfelelő előkészítése nagyon fontos, hiszen ettől függ, hogy a befőttjeink megérik-e a telet.

Nincs jobb, amikor télen a saját befőttjeinket vesszük elő, és kerülnek finomabbnál finomabb süteményekbe. Amennyiben már tele a fagyasztó, és nem fér több meggy, cseresznye vagy éppen barack már bele, akkor készítsünk belőle “mindenmentes” befőttet.

Visszaemlékezve anyukám befőttjére, amelyhez egy cukros szirupot kellett készíteni… nos, ez egy sokkal egyszerűbb és egészségesebb változat.  Nincs benne se víz, se cukor, se tartósítószer. Csupán egy kevéske szegfűszeg, stevia levél és vanília (ezek természetesen akár el is hagyhatók). Ezzel a módszerrel bármilyen gyümölcsből készíthetünk befőttet, legyen az alma, körte, sárgabarack, szilva vagy éppen cseresznye.

Hozzávalók (1 üveghez): 7 dl-es üveg fedővel * 0,5 kg meggy (vagy más szezonális gyümölcs) * 1 kávéskanál stevia levél őrlemény * 4-5 szegfűszeg * 1 cm-es vaníliarúd

Az előző részben leírtak alapján készítsük elő az üvegeket és a gyümölcsöket. Egy nagy lábasba tegyünk fel vizet főni. Szórjuk az üveg aljára a stevia levél őrleményt, a szegfűszeget és a vaníliarudat. Ezután tegyük bele a gyümölcsöt, jó szorosan. Csavarjuk rá a tetőt, majd óvatosan állítsuk bele a forrásban lévő vízbe, amely egészen a kupakig érjen. Lassú tűzön főzzük kb. 25-30 percig. Ezt a műveletet a sütőben is elvégezhetjük. Ezután húzzuk rá jó szorosan a fedőt, majd állítsuk fejre az üveget úgy 5 percre. Majd tegyük száraz dunsztba, és 2-3 nap múlva már mehet is a kamrába. A gyümölcs a főzés során nem biztos, hogy levet fog ereszteni, de a száraz dunszt után legalább félig lesz az üveg az isteni finom nedüvel.

meggy-befott

Tehát ne felejtsük, NEM KELL BELE VÍZ, a lé, ami benne van, az 100%-os gyümölcslé.

A stevia használata során semmiképp ne a fehér port vagy a cseppet használd, mert az már egy élelmiszeripari vegyület, semmi természetes nincs benne. A valódi stevia egy zöld színű por, a levél szárítmánya.