,

Csipkebogyó – a tél vitaminja

Szerintem ezt a növényt mindenki ismeri, Magyarországon szinte mindenütt megtalálható. Mezőkön, erődszéleken, utak mentén mindenki találkozhatott vele. Van, ahol vadrózsának vagy csipkerózsának is nevezik, hivatalosan azonban gyepürózsának hívják. Leginkább a C vitamin tartalmáról ismert. 2-3 méter magas bokor, tüskés ágai ívesen lehajlóak. Sziromlevelei fehérek vagy rózsaszínek, húsos áltermése a csipkebogyó.

Népies neve: csipkerózsa, gyepürózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa termése: csipkebogyó, csipke, hecsedli. A Bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki Isten anyjává lett és mégis érintetlen maradt. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

a-csipkebogyonak-magas-a-c-vitamin-tartalmaHogyan gyűjtsük a csipkebogyót?

A növény termését az érés elején gyűjtjük, amikor a színe már téglavörös, de a húsa kemény. Mindig dércsípés előtt kell gyűjteni, mert a dércsípett bogyó megpuhul, szárításra már alkalmatlan. Azonnali felhasználásra viszont szedhetjük télen is (pl. zöld tumixba beletenni). A boltokban is kaphatunk csipkebogyót, egészben, és magvaitól megtisztítva csipkehúsként.

Mi van benne?

Elsősorban C vitamin. A C vitamin természetes antioxidáns, mely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. 100 gramm csipkebogyóban több mint 200 mg C vitamin van, míg ugyanennyi citrusféle csak 40-50 mg-ot tartalmaz. De tartalmaz még B-, K-, és P (rutin) vitamint is. Ezenkívül ásványi anyagokat, cseranyagot, szerves savakat, karotinoidokat, pektint, fenolokat.

Mire jó?
  • C vitamin pótló, roboráló, immunerősítő
  • vese és húgykőoldó teák alkotója
  • magjának préselt olaja magas E vitamin tartalmaz
Hogyan készítsünk belőle teát?

Mivel a benne lévő C vitamin hőre érzékeny, ezért hideg áztatásra van szükség. Én úgy szoktam készíteni, hogy este, levekvés előtt 1 tk. csipkehúsra ráöntök 2,5 dl vizet, és reggelig állni hagyom.

Reggel leszűröm a teát, majd újabb 2 dl vízzel főzöm (3-5 percig), majd állni hagyom 10 percig. Így a többi hatóanyag is ki tud oldódni. A két teát összeöntöm, és ihatom is. Ezáltal nemcsak a C vitamin tartalom fog hasznosulni, hanem az egyéb pl. ásványianyag tartalom is.

Mire használhatjuk még fel a csipkebogyót?
  • Csipkebogyós méz: tegyünk egy üvegbe csipkehúst (kisebb darabokba, vagy szárítva, őrölve), és öntsük fel mézzel. A méz ozmotikus hatása kivonja a hatóanyagokat, és egy csodás gyógymézet kapunk. A méz mindenképp termelői legyen az élettani hatása miatt.
  • A csipkebogyót beletehetjük a zöld turmixunkba is.
  • Szárított, darabolt csipkehúst kevés tisztított vízbe áztassuk be 1 éjszakára. Majd másnap botmixer neki, és kész is a nyers lekvár, amiben minden benne van a maga természetes formájában. Pár nap alatt fogyasszuk el!
  • Csipkelekvár: főzzük 5-10 percig a darált csipkehúst, majd tegyük fertőtlenített üvegbe. Lehetséges, hogy a C vitamin tartalma sérül, de egyéb más hatóanyagai benne maradnak. Fogyasztás előtt szükség szerint mézzel keverhető.
  • Darált csipkehúst tegyük jégkockatartóba, szükség szerint felhasználhatjuk, pl. turmixba, müzlihez vagy kásához keverve.