A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. A csíra elfogyasztásával a mag vitalitását is elfogyasztjuk. Azt tudjuk, hogy a mag nyersen emészthetetlen, de ha kellő nedvesség éri, csírázásnak indul, ÉLETRE kel!

  • A csírázás során drámai mértékben megsokszorozódnak a vitaminok és az enzimek mennyisége.
  • Az ásványi anyagok szerves (kelát) kötésűek, amik tökéletesebben és gyorsabban szívódnak fel.
  • keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul. Tehát a csírázási folyamatot tekinthetjük egy előemésztési folyamatnak.

A búzacsíra az egyik legértékesebb csíra, mivel az összes aminosavat tartalmazza.  Hőkezelés nélkül, nyersen fogyaszthatók. Hűsítő hatásúk.

Mivel koncentráltan vannak bennük a tápanyagok, nem kell nagy mennyiséget elfogyasztani ahhoz, hogy a kedvező hatásaikat megtapasztaljuk.

Készíthetünk csíratejet (búza-, rizs- lencse-, mungóbab- vagy árpacsírából), amikor a (megpárolt) csírát kevés vízzel összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Akár a főzelékéhez is turmixolhatjuk.

Mire figyeljünk a csíráztatás során?

Ha otthon szeretnénk csíráztatni, akkor mindenképp tartsuk szem előtt, hogy csak csíráztatásra szánt magvakat használjunk fel, ugyanis ezek a magvak nem tartalmaznak vegyszereket, illetve vegyszermaradványokat, ellentétben a vegyszerrel kezelt, csávázott vetőmagvakkal.

A csíráztatás során tartsuk be a szükséges higiéniás követelményeket. A patogén kórokozók könnyedén megtelepedhetnek rajta (E.coli, szalmonella), amelyek nem kívánatos bélrendszeri gyulladást eredményezhetnek. Ne csíráztassunk nyers tojás, hús, tej mellett, és ne a fürdőszobában mossuk le a csírákat (mert ott is szennyeződhet). Ne legyen háziállat sem a közelben, és a csírák gondozása előtt alaposan mossunk kezet.

Az elkészült csírákat hűtőben tároljuk!

Hogyan csíráztassunk?

  • A magvakat áztassuk be annyi vízbe, amennyi bőven ellepi, a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magvaktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni.
  • Áztatás után öntsük le róla az áztatóvizet (a virágokat meglocsolhatjuk a leszűrt vízzel), majd rakjuk bele egy befőttes üvegbe, melynek száját egy laza szövésű anyaggal, pl. nylonharisnya, tüll zárjuk le (befőttesgumival tudjuk ráerősíteni). Az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támasszuk meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezzünk egy tálat, amibe a víz belecsöpög! Én püspökkenyérformába szoktam beleállítani az üvegeket.
  • Naponta kétszer öblítsük át, figyeljünk arra, hogy alaposan lecsepegjenek! Első 1-2-3 napban (csíraféleségtől függően) le is takarhatjuk (de nem szükséges), mert a csírák sötétben jobban fejlődnek. Ha kicsíráztak, tegyük a napfényre, ekkor a levelek zöldek, klorofillban gazdagok lesznek.
  • Magvaktól függően 3-5 nap múlva fogyaszthatók a csírák. Az utolsó öblítés után teljen el legalább 8 óra, és csak utána tegyük be a csírát a hűtőbe. A nedves, víztől csöpögő csíra hamarabb megromlik, büdösödik, illetve penészedik. A csírák többsége a hűtőben tárolva kb. 1 hétig megtartják frissességüket, de pl. a hajdina vagy a káposztacsíra 3 napon belül megromlik.

Mit csíráztassunk?

Gabona: búza (búzafű), csíramálé, rizs, zab, kukorica, rozs
Hajdina: rutin (érfalak rugalmassága, kapilláris vérzés)
Hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, lencse, mungóbab, adzukibab
Olajos magvak: napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag
Zöldségfélék: brokkoli, cékla, retek, vöröshagyma
Fű- és fűszerfélék: lucerna, vöröshere, bíborhere, görögszéna, mustár

Figyelem!

  • Várandós nők és kisgyermekek körültekintéssel, kellő óvatossággal és megbízható forrásból előállított csírát fogyasszanak! Csecsemőknek a csírát javasolt kissé megpárolni.
  • Kellemetlen szagú, penészes csírát ne fogyasszunk!
  • Az elkészült vagy vásárolt csírát mindig tartsuk hűtőben!