Az elmúlt évtizedekben az élelmiszergyártás folyamatában új szereplők jelentek meg, mint pl. a műtrágyák, rovarirtók, tartósítószerek, ízfokozók. Hiába böngésszük az ételek címkéjét, sokszor olyan E-számokat tartalmaznak, amelyekről azt sem tudjuk, hogy „eszik-e vagy isszák”. Hazánkban mintegy 700 engedélyezett adalékanyag van forgalomban, a világon közel ötezret használnak.

Bár hangoztatják, hogy ezek az élelmiszeripari adalékanyagok nem mérgezőek, de együttes hatásukat senki sem vizsgálja. Ezen azt értem, hogy ha egy élelmiszerben több E-számos adalékanyag található, akkor azok az ún. koktélhatások révén akár károsak is lehetnek. Főleg akkor, ha ezeket rendszeresen, akár évekig-évtizedekig fogyasztjuk.

Az E-számok között számos ártalmatlan, természetes anyag is van (pl. klorofill-E140, likopin -E160d), ugyanakkor érdemes elkerülni a mesterséges színezékeket, édesítőszereket és egyes ízfokozókat is.

Célszerű letölteni a Tudatos Vásárlók Egyesületének E-szám kereső app-ját, amellyel a vásárlás során ellenőrizhetjük, hogy mit is rejt a csomagolás.

Színezékek (E100-E180)

A mesterséges színezékek olcsóbbak, íztelenek, gyakrabban allergizálhatnak, mint a természetesek. Mivel a természetes színanyagok a hő és az oxigén hatására rendkívül érzékenyek, ezért így a termékek eladhatatlanok lennének. Gondolj csak bele, az eperpuding az eper színe nélkül nem olyan kívánatos, annyi epret meg nem tesznek bele, hogy az természetesen meg tudja színesíteni.

 • Természetes színezékek: a színes gyümölcsökben, zöldségfélékben, zöld levelekben találhatók, pl. kurkuma (E100), riboflavin (E101), karotin (E160), antocián (E163), klorofill (E140), betanin (E162). Ezeknek egészségvédő hatásaik is vannak. Ezen színezékek használata a gyártók számára nagyon körülményes, előnytelen színváltozásokkal járhat együtt.
 • Természetes eredetű színezék: Különleges növény- és állatfajok stabil színanyagait teszik elérhetővé, valamilyen kémiai átalakítást követően. Pl. karminsav (E120) –  nőstény bíbortetű megszárított testéből nyerik ki.
 • Mesterséges színezékek: Sokkal stabilabbak, fény- és hőállóak, színezőképességük jóval erőteljesebb. E102 (tartrazin), E104 (kinolinsárga), E124 (neukokcin), E127 (eritrozin)

Tartósítószerek (E200-E299)

Ezek olyan mikrobaellenes anyagok, amelyek megóvják az élelmiszerek minőségét, vagy növelik eltarthatóságukat. Tartósítószer használatára akkor van szükség, ha a termék hőkezeléssel történő sterilizálás gazdaságtalan, vagy a csomagolás hőérzékeny.

 • Szalicil: Baktériumokra, élesztőkre és penészekre egyaránt hat. A szervezetben gyorsan felhalmozódik és a vérben sokáig kimutatható. Ipari használata betiltva.
 • Szorbinsav és sói (E200-203): Szintén szintetikusan állítják elő. Csak a penész- és élesztőgombákkal szemben hatásos, a baktériumokra nem hat. Így alkalmas tejsavbaktériumos erjesztésnél, pl. kovászos uborkánál vagy savanyú káposztánál. A szorbinsav az egyetlen tartósítószer, amely a szervezet természetes körfolyamaiaiba bekapcsolódva végül szén-dioxidra és vízre bomlik. Alkalmazása az egészségre NEM ártalmas.
 • Benzoesav, észterei és sói (E210-219): Ipari célokra szintetikusan állítják elő. Allergiát, asztmát okozhat.
 • Kén-dioxid (E220): Hatásos a baktériumok és gombák ellen, valamint az aszalványok barnulását (oxidációját) is megakadályozza. A kén-dioxid többnyire veszélytelen, azonban az arra érzékeny embereknél asztmás, illetve súlyosabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat. A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.
 • Nitritek (E249-250): a gyomorban és a tápcsatorna további részeiben nitrózaminná alakulnak, amelyek bizonyítottan rákkeltőek. Nitrátot és nitritet gyorsított érlelésű kolbászok, szalámik, sonkafélék, szalonnák tartalmaznak. A tartósítás mellett egy másik fontos szerepe van, amit az ipar előszerettettel kedvel, méghozzá a kedvező szín- és aromakialakítás.
 • Nitrátok (E251-252): a szervezetben nitritek képződnek, így az előzőeknek megfelelően káros.

Antioxidánsok (E300-E399)

Ezek olyan anyagok, amelyek az oxidáció okozta romlást megakadályozzák. Ezáltal a termék eltarthatóbb és tetszetősebb lesz.

 • Természetes antioxidánsok: Tokoferorok/E-vitaminok (E306-309) magas zsírtartalmú termékek, olajok, margarinok minőségének megőrzése érdekében adagolják a termékhez. Hőre érzékeny. Az aszkorbinsav (E300) illetve sói és észterei (E301-304) nem más, mint a C-vitamin mesterséges formája.
 • Mesterséges antioxidánsok: Kén-dioxid (E220) nemcsak tartósítószer, hanem antioxidáns is. Gátolja az aszalványok barnulását. A BHA (E320), és BHT (E321) vegyületeknek májkárosító, allergiát kiváltó hatása ismert.
 • Étkezési savak: citromsav (E330) és sói (E331-333) fokozza az antioxidánsok hatékonyságát, gátolja az enzimes barnulási folyamatokat.

Állományjavító- és módosító anyagok (E400-E499)

Ezek szintén lehetnek természetes és mesterséges úton előállított adalékok, amelyek segítik a szükséges állag elérést.

 • Emulgeálószerek: Lehetővé teszik két vagy több, egymással nem elegyedő anyag homogén keverék kialakítását.
 • Szilárdítóanyagok: Gyümölcsök vagy zöldségek szöveteit keménnyé és ropogóssá teszik.
 • Zselésítőanyag: Gélképzést tesz lehetővé.
 • Stabilizátorok: Segítik az élelmiszerek állapotának, színének és állagának megőrzését.
 • Sűrítőanyagok: Növelik az éllemiszerek viszkozizását.
 • Módosított keményítő: Étkezési keményítő kémiai kezelésével (pl. savval) nyert anyagok, amelyeket fizikai vagy enzimes úton, savas vagy lúgos kezeléssel folyósítottak vagy fehérítettek.

Ízfokozók (E600-E699)

A gyártók ízfokozókkal segítik a hatást, hogy jobb íze legyen egy adott élelmiszernek. A legismertebb  ízfokozó a nátrium-glutamát (E621), amely a gyorséttermek termékeiben teljesen elfogadott. Gondolj csak bele, hogyan lehet mindig ugyanazt az ízt elérni az alapanyagokból. A glutamáníz az “egyszerű halandóknak” egy ízharmóniát jelent, amely nélkül már el sem tudják képzelni az ételeiket. Enélkül készített leves ízelten lesz számukra, mivel már hozzászoktak ehhez a felerősített ízekhez.

Az ízek mellett megjelentek a mellékhatások is, amely a “kínai étterem szindrómaként” terjedt el. Ugyanis ezt az ízfokozót Távol-Keleten a kínai vendéglőben előszeretettel használták, amíg meg nem jelentek az egyre furcsább tünetek, mint pl. a gyengeségérzés, lehangoltság, fej-, nyak- és hátfájás, gyors szívverés. Egyre több embernél alakul ki glutamátérzékenység! A csomagoláson fel van tüntetve a jelenléte, kerüld a fogyasztását!

Édesítőszerek (E950-E968)

Az édes íz elengedhetetlen az ember életében. Nemcsak a természetes cukrokat finomították, hanem mesterséges édesítőszerekkel is kísérleteztek.

 • Természetes édesítőszerek: répa- és nádcukorból előállított cukor, méz, tejcukor, gyümölcs(cukor).
 • Cukoralkoholok: szorbit, mannit, maltit, xilit, eritrit. Hűsítő mellékízük van, hasmenést okozhatnak.
 • Mesterséges édesítőszerek: aszpartám, szacharin, ciklamát, K-aceszulfam.
  • Szacharin (E954). Hideg vízben rosszul, forró vízben, alkoholban jól oldódik. Fémeket megtámadja, ezért csak zománcozott, üveg- vagy porcelán edényben tárolható. Hő hatására hamar elbomlik, főzve keserű ízű lesz. Bizonyos gyógyszerekkel, illetve környezetszennyező anyagokkal együtt okozhat károsodásokat.
  • Ciklamát (E952). Szobahőmérsékleten is jól oldódik, hővel, savval és lúggal szemben is ellenálló. Nincs fémes, kesernyés utóíze. Több országban betiltott, bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe is. Rendszeres fogyasztása esetén bőrgyulladást és hasmenést is észleltek.
  • Aszpartám (E951) Vízben közepesen oldódik, alkoholban nem. Stabilitása gyenge, a savas, lúgos és hőhatásokat is kevésbé bírja. Kalóriát ad, hiszen a szénhidrátokkal közel azonos mennyiségű energia szabadul fel belőle. Sokan panaszkodtak a fogyasztása során szédülésre, fejfájásra, emlékezetkiesésre, lehangoltságra.
  • K-aceszulfam (E950).  Vízben jól oldódik, segíti az ízharmónia kialakulását. Stabil, nem fényérzékeny, bírja a sütést. Más édesítőszerekkel hasonló kockázatai vannak.
  • Szorbit (E420). A glükóz katalitikus hidrogénezésével állítják elő.
  • Mannit (E421). Mannóz redukálásával állítják elő.
  • Maltit (E965). Maltóz redukciójával állítható elő.
  • Xilit (E967)
  • Eritrit (E968)

Összességében azt javaslom, hogy kerüljük azokat a félkész- és készételeket, amelyek háromnál több E-számot tartalmaznak, főleg akkor, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen ételeket.