,

Európai Uniós akcióterv az egészségügyben

A helyes antibiotikum-használatra, az élelmiszerek transzzsírtartalmára, az egészségre ártalmas kemikáliák ellenőrzésére, valamint az ételek só- és cukortartalmának csökkentésére is akciótervvel készül az Európai Unió – mondta az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa csütörtökön Budapesten.

Vytenis Andriukaitis előadásában hallhattuk, hogy a becslések szerint tavaly 25 ezer ember halt meg antibiotikum-rezisztencia miatt. Ezenkívül véglegesíteni szeretnék azt a hatástanulmányt is, amely az élelmiszerek transzzsírtartalmára vonatkozik, valamint ezen káros anyagokat szeretnék jelentősen csökkenteni az élelmiszerekben.

A biztos beszélt arról is, hogy az egészség megtartása, a betegségek megelőzése elsősorban nem az egészségügyi ágazat feladata, hanem egyéni felelősség kérdése. Megelőzéssel, odafigyeléssel, a helyes életmóddal nagyban csökkenthető a különböző betegségek kialakulása.

A Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvény vendége volt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is, aki szintén a megelőzés szükségességét hangsúlyozta, jelezve azt, hogy hiába vannak a különböző szűrőprogramok, ha az emberek csak kevéssé veszi igénybe. Kiemelte, hogy ez év második felétől indul a vastagbélrákszűrési program, amelyben a tervek szerint 1,8 millió ember venne részt.

Forrás:  Budapest, 2017. február 9., csütörtök (MTI)