A bodza szó hallatán szerintem sok embernek csak a bodzaszörp jut az eszébe. Nos, a bodza ennél jóval több. A népi gyógyászatban nemcsak a virága, hanem a bogyója is kiemelkedő a meghűléses betegségek kezelése során.

A virága és alkoholos kivonata a hárshoz hasonlóan izzasztó, lázcsillapító, nyákoldó, immunstimuláns hatású. A virágából teát készíthetünk, mely teakeverékekben még hatásosabb.

A terméséből akár lekvárt is főzhetünk (nyersen hashajtó hatású). Szakirodalmi adatok alapján a bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoidokban rendkívül gazdag. Az ásványi anyagok közül említésre méltó magas kálium-tartalma, valamint sok C-, A- és E vitamint is tartalmaz. Hatékony számos influenza vírus törzzsel szemben is, valamint nemcsak a különféle influenza vírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpesz vírusra is hasonló módon hat.

Hogyan és hol gyűjtsd a bodza virágát?

Ernyős, kellemes illatú, sárgásfehér színű virágját pici kocsányrészével együtt gyűjtsük május-júniusban, amikor az ernyő szélén a virágok nyílni kezdenek. Száraz, meleg helyen kell szárítani, különben megbarnul és veszít hatóanyagából. 6-7 kg friss virágból kapunk 1 kg szárazat. Száradás után a kocsányról lemorzsolt virágokat használjuk gyógyteának. A bogyója nyár végén, augusztusban, szeptemberben gyűjthető.

Gyönyörű, sárgásfehér virága bódító illatú.

 

A termése lefelé csüngő, ernyős, fekete színű bogyós termés.

Fontos, hogy ne az utak mentén gyűjtsd a virágokat, mert azok erősen szennyezettek az autók forgalma miatt. Keresd az eldugott, mezőn megbújó bodzákat, jó szolgálatot fognak tenni télen, a megfázásos időszakban.

Így készíts bodzalimonádét!

Egy nagy fazékba tegyél 1 felkarikázott  bio citromot, és 8-10 darab, jól megmosott virágot. Öntsd fel 4-5 liter vízzel, és hagyd ázni néhány órát (akár egy egész éjszakát). Szűrd le, és ízesítsd mézzel. El is készült ez a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital.

 

Vigyázat! Ne keverjük össze a gyalogbodzával, mely bogyója mérgező. (A gyalogbodza lágyszárú, termése éretten felfele néz, tehát NEM csüngő.)

 

A mérgező bodza, azaz a gyalogbodza virágain jellemző a piros szín, míg az ehető bodza virágában nincs piros.

 

A gyalogbodzának felfelé áll a termése, az ehetőnek (fekete bodza) lefelé csüngő.