Egyre inkább teret hódit hazánkban is ez a gyönyörű narancssárga gyümölcs. A mi éghajlatunkon is megterem, ilyenkor ősszel szinte minden szupermarketben megvásárolható. A datolyaszilvák (Diospyros kaki) közé tartozó lótuszszilvát Homérosz Ödüsszeiája tette nevezetessé azáltal, hogy ez az a legendás eledel, amelyet a lótuszevők fogyasztottak. Számos elnevezése ismert, mint a sharon, hurma, persimmon, kakiszilva, lótuszszilva.

Október, novemberben szüretelik, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után lesznek édesek és válnak fogyaszthatóvá. 

A vásárlásnál válaszd a  minél élénkebb színű, sérülésmentes gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. Amennyiben fekete pöttyöket látsz rajta, már ne vásárold meg. Mivel a datolyaszilva utóérő gyümölcs, így nyugodtan vásárolhatsz éretlenebbnek tűnő szemeket is. Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, fagyközeli állapotban (1-3 fok) akár 2-3 hónapig eláll. Ilyenkor az íze a magas tannin-tartalma miatt fanyar, a melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik, az íze mézédessé és zamatossá válik. Ekkor viszont érdemes elfogyasztani 1-2 napon belül.

Többnyire kétféle formában találkozhatunk a datolyaszilvával.

HACHIYA

  • puha, szinte kikanalazható a mézédes puding jellegű gyümölcs
  • a héja NEM ehető
  • édesebb

FUYU

  • keményebb
  • kevésbé édes
  • a héja ehető, úgy fogyaszthatjuk, mint egy almát vagy egy körtét.

Nagyon gazdag tápanyagban és kalóriában sem szegény 🙂  100 g gyümölcs 71 kalóriát tartalmaz, egy egész gyümölcsben mintegy 107 kalória van. A datolyaszilvát többnyire nyersen fogyasztják.

Kerülhet gyümölcsturmixba, de a kásák és pudingok ízesítője is lehet. A benne lévő vastartalmának hasznosulását remekül támogatja a C-vitamin-tartalma.

Rost 3,6 g
Víz 81%
Cukortartalma 16%
A-vitamin 1627 NE
C-vitamin 7,5 mg
K-vitamin 2,6 mcg
Magnézium 0,4 mg
Kálium 161 mg
Vas 0,2 mg
Kalcium 8 mg
Réz 0,1 mg
Cink 0,1 mg