,

Ismered a chiamagot? Erre figyelj a fogyasztása során!

Napjainkban egyre jobban teret hódít a chiamag fogyasztása, amely szinte észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba. Az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek” azaz “novel food”-nak minősül, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásának nincs hagyománya a térségünkben.

Napokban jelent meg a forgalmazásával és az ajánlott fogyasztásával kapcsolatos szabályozás a NÉBIH oldalán. Kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, azaz léding termékként nem árusítható. Továbbá a csomagoláson fel kell tüntetni a napi bevitel ajánlott mennyiségét.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint a chiamagnak allergizáló hatása is lehet, ugyanis néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

A chiamagot vagy más néven azték zsályamagot Mexikóban évszázadok óta fogyasztják, maga a “chia” szó erőt és erősséget jelent. Nagy arányban tartalmaz rostot (oldható és oldhatatlan), fehérjét, optimális az omega3-6 aránya.

Milyen áldásos hatásai vannak?
 • Remek antioxidáns
 • Az omega3-6 aránya kedvező, (3:1) érdemes megdarálni, hogy jobban hasznosulni tudjon
 • Oldható és oldhatatlan rostokban gazdag
 • Segít eltávolítani a bélben lévő salakanyagot
 • Fehérjetartalma kiemelkedő

Tudjuk azt, hogy a magyar lakosságra a rostszegény táplálkozás jellemző, így a rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszhat az ajánlott rostbevitel biztosításában. Ugyanakkor túlzott fogyasztása akár emésztőszervi problémákat is okozhat (pl. székrekedés), ezért maximalizálták a napi 15 gramm (2 lapos evőkanál) beviteli mennyiséget. (Az Egyesült államokban majdnem napi 50 gramm az ajánlott bevitel, a származási országaiban pedig nincsen semmilyen korlátozás.)

Azért érdemes azon elgondolkodni, hogy vajon miért nem szabályozzák pl. a cukor, a fehér liszt vagy éppen a hús maximális fogyasztását. Pedig ezek túlzott fogyasztása bizonyítottan számos betegségek okozói.

A chiamag tápanyag összetétele (100 g):

 
100 g
15 g
szénhidrát
      – rost
44 g
38 g
6,6 g
5,7 g
fehérje
16 g
2,4 g
zsír
     – omega3
     – omega6
31 g
17552 mg
5785 mg
4,65 g
2633 mg
868 mg
Kalcium
631 mg
95 mg
foszfor
948 mg
142 mg
kálium
160 mg
24 mg
nátrium
19 mg
2,9 mg
cink
3,5 mg
0,5 mg
réz
0,2 mg
0,03 mg
mangán
2,2 mg
0,33 mg
Felhasználási módja:
 • (gyümölcs)puding
 • kása, turmix
 • kenyérbe, kekszekbe is belesüthető
 • tojáspótló
 • lekvár sűrítése
 • joghurtba

Ez a piciny magocska a tömegének 10-12-szeresét képes magába szívni. Tehát 10 g mag kb. 1 dl vizet zselésít. Mindig duzzadt állapotban fogyasszuk, ezért előtte minimum 1 órára (de kedvezőbb 4-6 óra) áztassuk be.

Kerülhet kásába, turmixba, süteményekbe, de kekszekbe is belesüthetjük.

Vegánoknak remek tojáspótló. 1 evőkanál darált chiamag 3 evőkanál vízben áztatva bezselésedik, süteményekben ez használható tojás helyett.

Fogyókúrázók kedvelt étele, mivel eltelíti a gyomrot, a beleket, később éhezünk meg utána. Hasonló elven működik az útifűmaghéj is.

Figyelem: Szárazon nem ajánlatos fogyasztani, mert a szervezetből fogja a vizet kivonni, és akár székrekedést is eredményezhet.

Receptajánló:

Felhasznált forrás: