,

Karácsonyi gondolatok

Ebben a bejegyzésben most nem egy szakmai írást fogtok olvasni tőlem, hanem egyszerűen a gondolataimat, a véleményemet írom le a karácsonyról.

Karácsony… mindenkinek mást jelent… de egyben közös… mégpedig a készülődés, a sokfogásos menü megtervezése, és a karácsony előtti napokon ezek elkészítése. A háziasszonyok már napokkal-hetekkel karácsony előtt azon törik a fejüket, hogy a 10-20 fős rokonságnak milyen karácsonyi menüt állítsanak össze. Természetesen dűberelni kell a tavalyi menüt, hogy az idei még nagyobb és még változatosabb, még pompásabb legyen.

Egyébként nemrég írtam arról, hogy télen miként kellene cselekednünk az egészségünk megőrzése érdekében… nos, a mai felfokozott életvitel mellett szinte lehetetlen ezt betartani.

… és most térjünk rá a menüre, ami igazán sarkallatos pontja a karácsonynak. Miért van az, hogy húst hússal kell enni, és 5-6 fogásos, különleges ételeket, sütemény halmokat kell készíteni?

Megmondom őszintén, nálunk ugyanazok az ételek vannak karácsonykor, mint az év többi napján. Egyszerűen a díszítés, a terítés, a lámpák, a fények, a gyerekek dalai teszik azt ünnepélyessé és hangulatossá.

Persze mondhatjuk azt, hogy ez a szokás. Valóban? De akkor miért nem tartjuk be az adventi időszakra jellemző böjtöt? Vagy azt, hogy régen (nem a 20. században, hanem régebben, a valódi ősi magyar konyhára gondolva) hetente 1-2x ettek húst, így a karácsonyi étel akár ünnepi is lehetett.

A mai magyar konyha mintegy 150 éves “fejlődés” eredménye. Zsíros, húsos a gyomor, máj, epe bántalmára. Úgy tűnik, minta egész évben farsang, lakodalom, szombat-vasárnapok és ünnepnapok lennének… és ezt még fokozzuk karácsonykor? Hát… biztos vagyok benne, hogy sokan fogják rosszul érezni magukat, akár még kórházba is kerülhetnek különböző emésztőszervi problémák miatt.

Azért ne gondoljátok azt, hogy én nem terveztem karácsonyi menüt. De igen 🙂 Ugyanakkor törekedtem az egyszerűségre, a szezonalitásra, és igyekeztem betartani a télre vonatkozó előírásokat is. 🙂

Azt tudjuk, hogy főétkezés után közvetlenül nem jó édességet enni, ezért ennek kínálása nyugodtan ráér 1-2 óra múlva. Addig beszélgessünk egy jót. 🙂

Az ajánlott receptek az oldalamon megtalálhatók, amelyeket nemcsak karácsonykor készíthetjük el, hanem az év bármely napján. Amennyiben még ehhez hasonló ötleteket szeretnél karácsonyra, akkor bátran böngészd a blogomat, de segítségképpen összeállítottam 40 receptből álló gyűjteményt, melyeket az év többi napján is bátran elkészítheted anélkül, hogy megterhelnéd vele a szervezetedet.

Természetesen ettől a menütől nem fogjuk azt érezni, hogy “hűűűű, de jól laktam”, mert NEM IS KELL!!! Az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás egyik fontos része, hogy sose együnk többet a kelleténél. Sose érezzük azt, hogy tele vagyunk.

Ezen gondolatokkal és menü ajánlóval kívánok minden kedves olvasómnak Kellemes készülődést, Áldott Karácsonyt, és Kellemes karácsony utáni napokat. 🙂

leves-aszalt szilva

Aszaltszilva krémleves

Spenótos-fokhagymás krumplipüré pácolt-grillezett padlizsánnal, sárgarépával

Vegán töltött káposzta

Diós Bejgli

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.