A köhögés egy védekező légúti reflex, mely a légutak középső és alsó részébe került idegen anyagok és az ott keletkezett váladékok eltávolítását szolgálja. A köhögés nem betegség, hanem más betegség tünete, pl. influenzának vagy más légúti betegségnek, de köhögést okoz a TBC, dohányzás is.

Kiegészítő terápia: fájdalom csillapítás; köhögési inger csökkentése, illetve köptetés; nyálkahártya bevonás; gyulladás csökkentés, immunerősítés.

A köhögés lehet száraz és hurutos attól függően, hogy van-e váladék a köhögés során.

Száraz, improduktív köhögés: állandó köhögési inger, kaparó torok jellemzi. Nincs köpetürítés. A légutak nyálkahártyája piros és száraz.

Ilyenkor nyák tartalmú gyógynövényekből készült teát igyunk: fehérmályva levél, gyökér (orvosi ziliz), lándzsás útifű levél, papsajt virág, szöszös ökörfarkkóró, pettyegetett tüdőfű, pemetefű, martilapu. Ezek bevonják a fájdalmas nyálkahártyát, csökkentik az irritációt. Mindig hideg áztatással (6-8 óra) kell elkészíteni, és akár gargalizálni is lehet vele (előtte langyosítsuk meg).

Hurutos, produktív köhögés során a váladék felszakadását elősegítik a szaponin tartalmú gyógynövények (ezt  forrázattal készítjük), mint pl. az ökörfarkkóró virág, édesgyökér, szappangyökér, borostyán gyökér, kankalingyökér.

Teakeverék javaslat hurutos köhögésre:

 • 1 rész lándzsás útifű
 • 1 rész bodzavirág
 • 1 rész édeskömény
 • 1 rész kakukkfű
 • 1 rész szurokfű

Tipp: Ezekkel a gyógyteákkal inhalálást is lehet végezni, ebben az esetben tegyünk bele 1 evőkanál tengeri sót is.

Remek gyógyrecept olvasható Varga Niki oldalán, ahol a keleti gyógyászat szemszögéből közelíti meg a köhögéscsillapítást.

Mit tudunk még tenni a gyógyteákon kívül?

Készíthetünk lándzsás útifű szirupot, vagy akár mellkaskenőcsöt is. De ha nem szeretnél most a krémkészítésbe belemenni, akkor ajánlom neked a Stadelmann termékeket, mint pl. a kakukkfű-mirtusz köhögésbalzsamot, vagy a kakukkfű-angyalgyökér olajat/balzsamot.

Egy jó illóolajos fürdő is sokat segíthet, ehhez a kakukkfű-mirtusz fürdőt javaslom. Ez nem más, mint egy tengeri sós fürdő, melybe kakukkfű, izsóp, mirtusz és zsálya illóolaj kerül.

Készíthetünk hagymateát, hagymaszirupot, vagy egy illóolajos mézes köptetőt.

Tipp: 1 dl (hárs)mézbe tegyél 1-1 csepp kakukkfű, eukaliptusz és fenyő illóolajat.

A Schüssler sók közül a magnézium phosp. (7) bevethető, mely “forró hetes” néven is ismert. 10 tablettát tegyünk 1 dl forró vízbe, és azt kortyolgassuk el kb. 10 perc alatt.

Ha a Homeopátiát szeretnénk segítségül hívni, nekünk bevált a Stodal, mely száraz és hurutos köhögés esetén is bevethető.

Az illóolajok (100%-os tisztaságú, pl. Farfalla) alkalmazása is remek lehetőség, pl. inhalálás, párologtatás, fürdővízbe, mellkaskenőcsbe/olajba légtér fertőtlenítése esetén: teafa, citrom, manuka, borsmenta, cajeput, eukaliptusz, fenyő, levendula, szegfűszeg, ánizs, édeskömény, izsóp, kakukkfű, zsálya.

Tipp: 1 evőkanál növényi olajba (pl. mandula) tegyünk 1 csepp eucalyptus radiata illóolajat, majd kenjük a mellkasra, torokra, hátra. Ezt az illóolajat babáknál is használhatjuk.

Különleges masszázstechnikák

A hátat alulról fölfelé az ujjbegyeinkkel gyengéden ütögessük. Ez segíti a váladék felszakítását. Fokozhatjuk a hatást, ha előtte illóolajos krémet használunk.

Táplálkozás, életmód

 • Sok zöldség, gyümölcs, csíra
 • Tej, állati fehérje, cukor csökkentése/elhagyása
 • Sok folyadék fogyasztás (gyógytea, tiszta víz, friss gyümölcs, zöldséglé)
 • Friss levegő, szellőztetés

Nagyanyáink tudták

 • disznózsír, túró, lenmag, káposzta, puliszka, méhviaszos mellkas kötés/pakolás
 • fekete retek lé
 • hagymahéj tea
 • torma, gyömbér

Lelki ok

Amikor köhögünk, az a torokcsakrával van kapcsolatban, ezért célszerű elgondolkodni azon, hogy mi az, amiről nem akarunk, nem tudunk vagy félünk beszélni és/vagy gondolkodni. A köhögés tulajdonképpen egy tisztító folyamat, ezért ne nyomjuk el rögtön köhögéscsillapítóval, hanem engedjük meg magunknak, hogy kijöjjön belőlünk, ami kikívánkozik – szó szerint –, és azonnal jobban fogjuk érezni magunkat. A száraz köhögés esetében valami nyomaszt minket, aggódással, félelemmel tölt el bennünket. Amint elkezdjük megoldani a helyzetet, megindul a váladék is, és egyre szabadabb lesz a légzés. A krónikus köhögés néha az elfojtott harag jele, olyan érzelmeké, amit a beteg nem vállal, nem mer szavakban kifejezni. Tehát: figyeljünk oda önmagunkra és a kommunikációnkra, engedjük ki, aminek ki kell jönnie!

Orvoshoz kell fordulni

 • véres köpet
 • fájdalmas köhögés
 • légzési nehézség
 • 3 hétnél tovább tartó köhögés