A gyógyszertárakban kapható lándzsás útifűszirup nem egy gyerekbarát, mármint az én gyerkőceim sosem rajongtak érte. Már csak ha az alkoholtartalmára gondolunk is… van ennél sokkal jobb megoldás. Mivel nem gyakran betegek a gyerekeim, így ezt a szirupot csak akkor készítem el, amikor megjelennek a betegség tünetei. Hiszen nemcsak köhögés esetén vethető be, köptetésre is kiváló, ugyanakkor remek immunerősítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő is. Itt írtam az útifű széleskörű felhasználásáról.

A recept alapján kb. 1 dl szirup lesz, de nem lesz olyan sűrű, mint a bolti társai. Hűtőben 1-2 hétig eláll (de addigra el is fogy). Az elkészítése roppant egyszerű, és időben sem tart tovább elkészíteni, mint elmenni a gyógyszertárba. Csak legyen kéznél szárított útifű és termelői méz. A legjobb a hársméz, de ha vegyes virágméz van, az sem baj.

Nézzük a receptet:

  • 2 evőkanál szárított lándzsás útifű
  • 1 dl víz
  • 6 dkg méz

Elkészítése:

  1. A szárított növényt tegyük egy csészébe, majd forrázzuk le az 1 dl vízzel. Fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig.
  2. Szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki a teát a teafűből. Kb. 0,6 dl sűrű, fekete tea marad.
  3. Ismét forraljuk fel, de csak egy pillanatra, és hagyjuk kb. 50 fokra hűlni.
  4. Keverjük hozzá a mézet.
  5. Palackozzuk, és ha kihűlt, tegyük a hűtőbe.

Lehet turbózni a szirupot 1 csepp terápiás célú kakukkfű illóolajjal, vagy ha van szárított kakukkfű, akkor abból 1 teáskanállal tehetünk a lándzsás útifűhöz.

Napi 3-4 kiskanál betegség esetén, megelőzésre pedig napi 1 teáskanál (felnőtteknek akár 1 evőkanál is)