A lestyán (Levisticum officinale) nemcsak fűszernövény, hanem kiváló gyógynövény is. Eredetileg Perzsiából származik, de Európában, Oroszországban és Észak-Afrikában is elterjedt. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt, és a népi orvoslás is nagy becsben tartotta.

Ízre, illatra és kinézetre is emlékeztet a zeller levelére, ezért hamis zellernek is nevezik. 1-2 méter magas, évelő növény, húsos gyöktörzse van. Sárga virágzata 5-15 sugarú, összetett ernyő, amely július-augusztusban nyílik. Termése sárgásbarna, szárnyalt, kettős kaszat. 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen.

Felhasználása gyógynövényként

lestyan-viragDrogja a gyöktörzse, a leveles szára és a termése. A leveleit mindenképp a virágzás előtt gyűjtsük, mert utána keserűek lesznek.

Alkalmazása: 

  • étvágyjavító, epekőoldó, emésztésserkentő;
  • vizelethajtó, húgykőoldó;
  • antibakteriális, antifunginális, nyugtató;
  • köptető, segíti a nyálkás váladék kiürülését;
  • fájdalomcsillapító, görcsoldó (pl. menstruáció, fejfájás, köszvény esetén).

Lestyán mint fűszernövény

Levesek, főzelékek, saláták kedvenc növénye lehet. Magját péksüteményekbe szórják, rizsételekhez adják. Likőrök, röviditalok előállításához is felhasználják. Gyökerét lehámozva zöldségként használhatjuk.

Maggi fűszernek is nevezik az illata miatt, annak ellenére, hogy nincs is benne. A Maggi cég a múlt század elején törvényes úton tiltotta meg a kertészeknek, hogy a lestyánt maggifű néven árulják.

Receptajánló:

Lestyános zellerkrémleves