A népi hagyomány szerint tavasszal a barlangjából kibújó medve ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Úgyhogy tavasszal vegyük elő a bakancsunkat, és irány az erdő! A gyűjtése során viszont szigorú szabályok vannak. Még virágzás előtt szedjük a levelét.
Fontos, hogy NE keverjük össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy jó levelet gyűjtünk-e: a kezünkkel dörzsöljük össze a levelét. Ha kellemes fokhagyma illatot áraszt, akkor nyugodtak lehetünk.
- Kiváló vértisztító szer, kitisztítja a májat, az ereket és a beleket.
- Ugyancsak segít a nehézfémek kivezetésében, így a városlakók “ólommentesítésére” kiváló.
- Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint bélfertőtlenítő.
- Fokozza az étvágyat, segíti az emésztőrendszer működését.
Mivel tavasszal csak pár hétig érhető el frissen, így a szezonon kívül ajánlani tudom a medvehagyma alkoholos kivonatát. De le is fagyaszthatjuk, vagy kiszáríthatjuk, így bármikor hozzá tudunk nyúlni, ha szükségünk lesz rá.
Együnk minél több hagymát, hiszen remek antibiotikum, jót tesz a szívnek, az ereknek, a beleknek… Szóval ez egy univerzális gyógynövény!
Ételeinkbe bátran beletehetjük, de a legjobb nyersen, hiszen jótékony hatásai eképp jobban érvényesülnek.
Receptajánló: