Minden évben nagyon várom a júliust-augusztust, hogy igazán finom, magyar görögdinnyét ehessek. Mivel csak bő egy hónapunk van arra, hogy jól belakjunk belőle, ezért nem tétlenkedek, napi szinten „gurítom haza” ezt a finomságot. De vajon tudjuk azt, hogy miért is jó görögdinnyét enni?

A tökfélék családjába tartozó görögdinnye Afrikában őshonos, a sivatagos területeken kiváló vízforrásnak minősül. Már 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban termesztették, még a fáraók sírjába is bekerült. A 10. században eljutott Kínába is, ahol annyira meghonosodott, hogy jelenleg a legnagyobb dinnyetermelő ország.dinnye12

A görögdinnye népszerűsége az egész világon töretlen, lehet világoszöld-csíkos vagy sötétzöld; piros vagy akár sárga húsú is. Formája gömbölyű vagy hosszúkás, magos vagy magszegény, de a könnyebb szállíthatóság miatt kockába növesztett dinnyét is termesztenek.

Hogyan hat a szervezetünkre?

  • Hűtő hatása révén megszünteti a meleg, a nyári hőség okozta kellemetlenségeket.
  • Remek vízhajtó és salaktalanító, jól átmossa a vesét és a húgyutakat, ezáltal vesegyulladás és húgycsőgyulladás kezelésére is alkalmas. Szomjúság ellen, vizelési nehézség, ödéma, köszvény, ízületi gyulladás esetén is együk minél több görögdinnyét.
  • Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket tisztítja.
  • A magját se dobjuk el, főzhetünk belőle teát, vagy kiszáríthatjuk, és megdarálva ehetjük (vagy csak alaposan rágjuk össze). Tágítja a hajszálereket, ezáltal leviszi a magas vérnyomást. Valamint a húsához hasonlóan nagyon jó hatással van a húgyúti és veseproblémákra is.
  • A héja is fogyasztható, rengeteg benne a szilícium; a zöld része pedig klorofillban gazdag. Diabétesz és magas vérnyomás esetén mindenképp fogyasszuk úgy, hogy kipréseljük a levét, és naponta kisebb adagokban iszunk belőle. De kiszárítva a száraz héjából tea is főzhető.
  • Antioxidáns hatása is ismert, ugyanis béta-karotint tartalmaz. A likopinnak köszönheti piros színét, – a paradicsom vetélytársa – mely közismerten szabadgyökmegkötő hatású, a daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszik.

Hogyan együk?

Mindig csak önmagában! Ne együnk hozzá kenyeret, és más gyümölcsöt se! Ha így teszünk, akkor nagyon könnyen emésztődik, nem lesz erjedés (puffadás) a következménye.

Érdemes hetente legalább egyszer dinnyenapot tartani. Jól tisztítja a méregtelenítő szerveket, a vesét, a májat és az ereket. 5-6 kg-os dinnyét 5 alkalomra elosztva kell fogyasztani, tehát étkezési időben és nem össze-vissza. Ha rászánod magadat erre, akkor CSAK dinnyét egyél egész nap, de még vizet sem kell innod. Ha legalább 3 napig tartod ezt a dinnyeevést, akkor ezzel egy kis máj- és vese méregtelenítést is csináltál. Utána csak lassan és fokozatosan vezesd vissza a főtt ételeket, és semmiképp ne hússal vagy tejtermékkel kezdd azt.