Pár nap, és itt a mikulás. Amennyiben az utolsó napokra hagytad a vásárlását, mindenképp szívleld meg az alábbi kritériumokat.
De előtte nézzük meg, hogy mit ír a Magyar Élelmiszerkönyv a csokoládékról.
Étcsokoládé: “Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, …legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.”
Tejcsokoládé: “Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, …
- legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
- legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
- legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
- legalább 3,5% tejzsírt,
- legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalma.”
Ebből látszik, hogy a valódi csokoládék kakaóvajat tartalmaznak. Az Élelmiszerkönyv maximum 5%-ban engedélyezi az egyéb zsírok (pl. pálmaolaj, shea, mangó magzsír, hozzáadását, de csak abban az esetben, hogy ha nem csökkenti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj-, vagy kakaóanyag mennyiségét. Ezt az összetevőkben fel kell tüntetni!
Mit kell tudni a bevonómasszáról?
Az ét- és tejbevonómasszából készült termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, ezt egyéb növényi zsiradékkal (sok esetben hidrogénezett zsírokkal) helyettesítik. Ezek kakaó szárazanyag-tartalma csupán 5%! Amennyiben nagyobb mennyiségben tartalmaz a csoki egyéb növényi zsírokat, akkor az már nem nevezhető csokoládénak, hanem pl. kakaós figurának.
Benke Anna, A Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára szerint “a magyarok átszoktak a minőségi csokoládéra, amit jelez, hogy szinte eltűntek a csokoládébevonóból készült figurák az áruházak polcairól.” (MTI 2016. december 3.)
Tehát, nézzük meg, milyen a jó csokoládé?
- A kakaótartalma legalább 35%.
- Ne legyenek benne egyéb növényi zsírok! Csak kakaóvajat tartalmazzon!
- Összességében több kakaót tartalmazzon, mint cukrot. (Ez csak étcsoki esetében lehetséges, a tejcsokis minden esetben cukrot tartalmaz elsőként). Figyeld az összetevők sorrendjét!
- Vanílián (nem vanília aroma!) és esetleg a szójalecitinen kívül ne tartalmazzon más adalékanyagot. (A szója tejallergiásoknak gondot okozhat).
Mindig nézd meg a címkéket, vigyél magaddal nagyítót. Amennyiben nincs rajta címke, vagy sérült a csomagolása, ne vásárold meg!
Ne felejtsd! Nem a méret számít, hanem a minőség! A gyerekünket is szoktassuk rá inkább kevesebb, de minőségi édességekre.