Pár nap, és itt a mikulás. Amennyiben az utolsó napokra hagytad a vásárlását, mindenképp szívleld meg az alábbi kritériumokat.

De előtte nézzük meg, hogy mit ír a Magyar Élelmiszerkönyv a csokoládékról.

Étcsokoládé: “Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, …legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.”

Tejcsokoládé: “Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, …

  • legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
  • legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
  • legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
  • legalább 3,5% tejzsírt,
  • legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalma.”

Ebből látszik, hogy a valódi csokoládék kakaóvajat tartalmaznak. Az Élelmiszerkönyv maximum 5%-ban engedélyezi az egyéb zsírok (pl. pálmaolaj, shea, mangó magzsír, hozzáadását, de csak abban az esetben, hogy ha nem csökkenti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj-, vagy kakaóanyag mennyiségét. Ezt az összetevőkben fel kell tüntetni!

Mit kell tudni a bevonómasszáról?

Az ét- és tejbevonómasszából készült termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, ezt egyéb növényi zsiradékkal (sok esetben hidrogénezett zsírokkal) helyettesítik. Ezek kakaó szárazanyag-tartalma csupán 5%! Amennyiben nagyobb mennyiségben tartalmaz a csoki egyéb növényi zsírokat, akkor az már nem nevezhető csokoládénak, hanem pl. kakaós figurának.

Benke Anna, A Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára szerint “a magyarok átszoktak a minőségi csokoládéra, amit jelez, hogy szinte eltűntek a csokoládébevonóból készült figurák az áruházak polcairól.” (MTI 2016. december 3.) 

Tehát, nézzük meg, milyen a jó csokoládé?

  • A kakaótartalma legalább 35%.
  • Ne legyenek benne egyéb növényi zsírok! Csak kakaóvajat tartalmazzon!
  • Összességében több kakaót tartalmazzon, mint cukrot. (Ez csak étcsoki esetében lehetséges, a tejcsokis minden esetben cukrot tartalmaz elsőként). Figyeld az összetevők sorrendjét!
  • Vanílián (nem vanília aroma!) és esetleg a szójalecitinen kívül ne tartalmazzon más adalékanyagot. (A szója tejallergiásoknak gondot okozhat).

Mindig nézd meg a címkéket, vigyél magaddal nagyítót. Amennyiben nincs rajta címke, vagy sérült a csomagolása, ne vásárold meg!

Ne felejtsd! Nem a méret számít, hanem a minőség! A gyerekünket is szoktassuk rá inkább kevesebb, de minőségi édességekre. 

Mi kerüljön a mikuláscsomagba? 10+1 egészséges alternatíva