A vasárnapi ebéd után kikapcsolódásként egy vaskos könyv került a kezembe, melybe belelapozva a “Kenyérkérdés” fejezetnél ragadtam le. Az új természetes gyógymód című könyv második kötete is csekély 1000 oldal, mely a 19. században íródott egy német szerző által. Rendkívüli abból a szempontból, hogy a megelőző korok tudományait, ismereteit gyűjti össze, és a lehető legteljesebb formában tárja az olvasók elé.

feher-kenyerVisszatérve a kenyér kérdésre. Az egészséges táplálkozás hívei már tudják, hogy bizony a finomított fehér lisztet, és a belőle készült kenyereket, péksüteményeket nagy ívben kerülni kellene. Sajnos amíg a menzákon is engedélyezve van a fehér lisztből készült péksütemény, addig nagy változásokban ne reménykedjünk.

Az “ipari forradalomnak köszönhetően” a gabonaszemet a malmokban alkotórészeire bontják, eltávolítják belőle a héjrészt (cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok) és a csírát (=ÉLET, szintén gazdag ásványi anyagokban, A- és E-vitaminban). Ezeket külön, jó sok pénzért eladják, míg lisztként csak a magbelsőt kapjuk meg, ami tömény szénhidrát és tömény glutén.

Tehát a finomított fehért liszt az eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-át, rosttartalmának mintegy 90%-át elveszti. Így ezt HALOTT ANYAGNAK is nevezhetjük. Nem táplálja a testet, sőt…  az emésztőrendszerben csirízként működik, és összetapasztja a bélbolyhokat. Ezáltal romlik a tápanyagok felszívódása, betegségek lavináját indítja el.

A fent említett könyvből idéznék néhány gondolatot. Ne felejtsétek el, hogy ez a könyv a 19.században íródott. Egyébként ma is megállja a helyét, semmi sem változott az elmúlt 200 évben, sőt, ha azt nézzük, már a 14. században is jelentkeztek ezek a problémák.

Ételeink megválasztásánál az egészséges ösztönnek kell a vezetőnknek lennie, mint ahogy az állatvilágban sohasem szűnt meg lenni. Őseinknek még megvoltak egészséges ösztöneik. Mindenféle művészetek tekintetében túlhaladtuk ugyan őket, egy dologban azonban túltettek rajtunk, tudniillik az egészséges táplálkozás művészetében.”

fekete-kenyer“…Akkoriban a kenyér fekete volt, a hozzá való ital fehér, s az evők egészségesek. Ma a kenyér fehér, a hozzávaló ital fekete, s az evők betegek… a mai nemzedék ezen színváltozás következményeiben szenved. Mit érnek a technika minden vívmányai, ha a táplálási technika terén oly hanyatlás észlelhető…. Mióta azonban mindent jobban akarunk tudni, és a búzaszem föld- és ásványszegény keményítő magvát elválasztottuk a külső földes rétegtől, azóta a betegségek mindinkább erőt vesznek rajtunk.”

…Tryon Tamásnak, a 14.századból származó, pergamenre írt művében olvashatók az alábbi gondolatok: “Aki szereti egészségét és hű akar a természethez maradni, annak nem szabad a finomlisztet a gorombától különválasztani, mivel a finomliszt a természettől fogva szorító tulajdonsággal bír, a goromba ellenben tisztítóval és bélnyitóval… A búzaszem legrosszabbnak tetsző része a természet számára éppen olyan jó és hasznos, mint a legfinomabbnak látszó, s aki a fehérebb lisztet a gorombábbtól és korpástól különválasztja, az sem az egyikben, sem a másikban nem bírja a gabona igazi éltető erejét.

“Ezt először a fényűző személyek kívánalmainak kielégítésére találták ki, akik sem magukkal, sem a valódi erőadással és vérképző hatással nem voltak tisztában… Ha már most kérdezzük, hogy miként lehető az, hogy a nép oly vakon rohan saját romlásába … a rossz példa, melyet a gazdagok a népnek adnak, mert hiszen a munkás úgy gondolkodik, hogy amit a nagyurak esznek, az nem lehet rossz dolog!” …”A bolondos emberiség azt kezdte hinni, hogy fehér kenyérrel is jóllakhat, és gyermekeit is azzal nevelheti fel. Csak próbálja meg valaki, a fiatal marhát darált étel helyett fehér liszttel etetni!”

“…míg az irányadó körök nem térnek vissza a goromba fekete kenyérhez, addig a munkás is elégtelenül fog táplálkozni, mivel a fehér kenyér nem alkot csontokat, fogakat, inakat, izmokat, legfeljebb szalmaláng hőséget és végre tüdővészt.”

Ezeket a kis idézeteket gondolatébresztőnek szántam, hogy bizony semmi sem változott az elmúlt századokban, ugyanúgy silány ételekkel tápláljuk testünket… sőt… az élelmiszeripar térhódításával már nemcsak finomított, hanem “mű” ételeket is ehetünk.

Nemhiába nevezik három fehér méregnek a fehér lisztet, a fehér “kristály”cukrot és a finomított sót.