Mondj NEM-et TE is a műanyagra!

Műanyagmentes július

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést. Tavaly a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel karöltve népszerűsítette a mozgalmat, így már hazánk is tagja lehetett a résztvevő országoknak.

Csatlakozz TE is a Műanyagmentes Július (Plastic Free July) kezdeményezéshez, aminek lényege az, hogy ebben a hónapban odafigyeljünk arra, hogy ne használjunk egyszer használatos műanyagokat.

Az egyszerhasználatos műanyagok száműzése egy egész hónapra – vagy életre – fontos ügy, hiszen évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk.

Az évente keletkezett mennyiség fele ráadásul egyszerhasználatos műanyag, amiket bár csak napokig, órákig vagy percekig használunk, nem lebomló anyag révén mégis több száz évig a Földön maradnak.

Ezek egy része, megközelítőleg 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül, így ma már szinte nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnánk olyan tengeri élőlényekről és madarakról, amelyek pusztulását a gyomrukban felhalmozódott műanyag okozta.

A tápláléklánc végén pedig a MI tányérunkba kerülnek a mikroműanyagok azáltal, hogy megisszuk a palackos vizet, elfogyasztjuk a halat.. stb.

De sokan azt gondolják, hogy “naés…” az óceántól mi messze vagyunk… elszomorítalak… nézd csak, mi van Kiskörén, ahol a Tisza áradása miatt rengeteg műanyag szemét összegyűlt…

Fotó: I love Tisza (http://www.ilovetisza.hu/hirek/tobb-tonna-uszadek-es-szemet-all-a-kiskorei-vizeromunel)

TOP 10, amivel SOKAT TEHETSZ A KÖRNYEZETEDÉRT!

#1 Figyelj arra, hogy miben vásárolsz!

Hívd fel a figyelmet a piacon, a boltokban a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és mutass példát azzal, hogy nem kérsz zacskót, a saját kis zsákodba vagy kosaradba vásárolsz. Varrj magadnak kis zsákokat, vagy vásárolj például ILYET. Törekedj arra, hogy inkább fenntartható csomagolóanyagot, mondjuk üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válassz.

#2 Vászontáskákkal indulj útra!

Mindig legyen nálad vászontáska – nem egy, hanem több is, sosem lehet tudni, hogy mennyire lesz szükséged -, amiben haza tudod vinni a megvásárolt termékeket. A piacon vagy a boltokban gyakori, hogy az eladók igyekeznek segítőkészek lenni és automatikusan teszik a szatyorba a terméket, de merj nemet mondani.

#3 Kerüld az “agyoncsomagolt” termékeket!

Főleg tavasszal gyakori az, hogy a primőr árukat lecsomagolják, mint például a paradicsomot, paprikát, de gyakori a habtálcán előre összeválogatott leveszöldség is. Ha a piacon vásárolsz, ezeket el tudod kerülni.

#4 Amiből csak lehet, válassz üveg vagy papírcsomagolást.

Gondolok itt például a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy a műanyagvödrös savanyúságra.

#5 Mondj NEM-et a szívószálra!

Kávézókban gyakori az, hogy például az üdítőhöz, jeges kávéhoz szívószálat adnak. Nyugodtan mondj nemet, sőt, az lenne a legjobb, ha az eladó javasolná a szívószál kerülését. (Számomra nem alternatíva a bambusz vagy a fém szívószál sem… hidd el… lehet élni szívószál nélkül is.)

#6 Legyen saját kulacsod!

Ebben a melegben sokat kell inni, ezért mindig legyen nálad kulacs, amit bármikor feltölthetsz vízzel. Az ingyenes ivóvíz lelőhelyekről ITT tájékozódhatsz. Kerüld a műanyag flakonos ásványvíz és üdítő vásárlását.

#7 Saját bögre… miért is ne?

Sok büfében egyszer használatos műanyag pohárba adják a kávét vagy az üdítőt. Legyen nálad a saját kis bögréd (akár lehet fedeles is, amit el tudsz vinni), és kérd abba a kávédat.

#8 Legyen nálad saját evőeszköz!

Amennyiben nem otthon ebédelsz, ezzel már sokat tettél, ha saját evőeszközödet használod a (gyors)éttermekben, büfékben. Ezek a műanyag evőeszközök egyébként nem hasznosíthatók újra.

#9 Elvihető ételtároló doboz!

Egyre gyakoribb az, hogy az elvihető ételeket habdobozba teszik. Ez nem gyűjthető szelektíven, és újra felhasználni sem igazán lehet. Két jó megoldás van ebben az esetben. Vagy a saját ételtároló dobozodat viszed, vagy olyan helyen vásárolsz, ahol műanyag tárolóba teszik az ételt, és ezt TE használod újra és újra.

#10 Válassz nagyobb kiszerelést!

Ez duplán is jobb. Egyrészt az egységnyi ára többnyire olcsóbb, és a csomagoló anyag is kevesebb lesz. Gondolok ott például a tusfürdőre, olajra, tésztára, tejfölre, papírzsebkendőre, WC-papírra, fűszerekre stb.

Persze egyik napról a másikra nehéz műanyagmentessé válni, ezért ha az első lépésként az egyszerhasználatos műanyagokra mondasz nemet, az már fél siker. De még jobb, ha a TOP 10-et  mellőzöd… hidd el, a szokásoddá fog válni.

Sokan kérdezik azt, hogy nem elég szelektíven gyűjteni?

Sajnos nem. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladékot ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem 100 százalékos, azaz szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott. Vagyis a legegyszerűbb a megelőzés, tehát az, ha a műanyagot meg sem vesszük.

Jó tudni, hogy mely műanyagok NEM hasznosíthatók újra: