Ne beszéljünk zöldségeket…

Ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak a zöldségeknek, mint pl. „sistergő bab”, „dinamit cékla” vagy „citrusmázas csavart sárgarépa”, sokkal több fogy belőlük az amerikai kutatók szerint.

Nagy kérdés, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy több zöldséget egyenek. A Stanfordi Egyetem kutatói megtalálták a választ: izgalmas nevet kell adni nekik. A BBC News beszámolója szerint kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon, és azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.

A „sistergő bab”, „dinamit cékla” vagy „citrusmázas csavart sárgarépa” felkeltette az érdeklődést, sokan szedték ezeket a zöldséges fogásokat a tányérjukra az ebédnél. Az olyan egészségesnek hangzó címkék viszont, mint a „tápláló” semmiféle hatást nem értek el, holott ugyanarról a fogásról volt szó.

A kísérlet menete

A kísérletet az őszi szemeszterben végezték a kutatók. Minden nap négy különböző néven jelent meg az étlapon ugyanaz a zöldséges fogás.

  • Az első egyszerűen megnevezte a zöldséget: répa.
  • A második „egészséges, korlátozó” címkével illette: répa cukormentes citrusdresszinggel.
  • A harmadik „egészséges, pozitív” üzenettel szerepelt: okos választás C-vitaminban gazdag répával.
  • A negyedik viszont izgalmas fantázianévvel csábított: citrusmázas csavart sárgarépa.

Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban. A kutatók mindennap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást, és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson. Az ilyen név alatt árult zöldségételekből 25 százalékkal többen választottak maguknak, mint az egyszerű, semleges nevükön szereplő zöldségfélékből; 41 százalékkal többen, mint az „egészséges, korlátozó” elnevezésűekből; és 35 százalékkal többen, mint az „egészséges, pozitív” elnevezésűekből.

Fantázianevek sikeressége

Brad Turnwald és kollégái a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről. „A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Az elnevezés képes befolyásolni a választásunkat, ha azzal kecsegtet, hogy ízletes és tápláló ételhez jutunk. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” – fejtette ki a kutató.

London, 2017. június 13., kedd (MTI)