Az advent a karácsonyt megelőző időszakot jelenti, mely egy csendes elmélkedéssel töltött hónap, amikor testi és lelki megtisztuláson is átmegy a hívő ember. Az  adventet az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a kezdetektől összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a  felkészülés és az ünneplés.  A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el.

Az adventi időszak varázslatos hangulatát nemcsak a karácsonyi várakozás keresztény mitológiája alakította ki, hanem a téli sötétségben a melegre, a fényre, a megújuló életre vágyódás ősi hite is. A téli napfordulóig egyre rövidebbek a nappalok, és egyre több a minket körülvevő sötétség is.

Őseink ebben az időszakban a természettel összhangban éltek, visszahúzódtak otthonaikba. Többet pihentek és foglalkoztak saját magukkal, lelki világukkal. A megnyugvás és a felkészülés időszaka volt. De ezt nemcsak a mi őseink tudták, hanem a hagyományos kínai orvoslás is kiemelt figyelmet szentel az évszakok szerinti életmódnak, táplálkozásnak.

Az elcsendesedés időszaka

A mai rohanó világban az emberek annyira eltávolodtak a természettől, hogy nem észlelik az évszakok változását. Délután már 4 órakor sötétedik, de a világítás használatával az egyes napszakok nem különülnek el. Sokan este nyolckor még dolgoznak, s nem vesznek arról tudomást, hogy szervezetük az évszaknak megfelelően több pihenésre vágyik. Iszonyú zajban élünk, szükségünk van belső elvonulásra.

Próbáljuk ki, ha csak egy hétig nem kapcsoljuk be a televíziót advent-almaés helyette olvasunk vagy gyertyafénynél elcsendesülünk, milyen hatást érünk el. Saját bőrünkön fogjuk tapasztalni a kedvező hatást.  Persze gyerekek mellett ez nehéz, de higgyük el, nekik is tetszeni fog.

Gyújtsunk gyertyákat, és minden este olvassunk egy adventről, karácsonyról szóló mesét vagy verset. Természetesen ne a számítógépről olvassuk, hanem nyomtassuk ki, akár díszítsük fel az oldalakat, fűzzük mappába. Karácsonyra egy szép mesekönyv kerekedik ki belőle. Minden este ez a fél óra elcsendesedés sokat számít nekünk és a gyerekeinknek is.

Ma az advent sajnos a rohanásról szól. Az ajándékok utáni rohangálás, a takarítás, a menü összeállítása. A saját kezűleg készített ajándékok az „igaziak”, mivel abban az ajándékozó beleteszi szeretetét. A szeretetet nem lehet pénzért megvásárolni! A szeretet emberi érzés, amit törődéssel, odaadással, gondoskodással, türelemmel lehet a legjobban kifejezni.

Böjt időszaka

Az adventhez még a kis böjt is hozzátartozik, mellyel nemcsak a test tisztul meg, hanem a lélek is. Eleink böjtöltek, ami azt jelentette, hogy egész életmódjukban visszafogták vágyaikat.

Az étkezésre előírt böjt hús- és a tejtermékekre vonatkozott, a korábban heti három, majd kétnapos (szerdai és pénteki) adventi böjt és a szombati hústól való tartózkodás még a múlt század közepén is szokásban volt az idősebbek körében.

Adventi koszorú

Fontos jelképe a böjti időszaknak az adventi, gyertyás koszorú. 1839-ben egy német evangélikus lelkész, Johann H. Wichern, az első gyermekotthon egyik termében egy kocsikerékre fenyőágakat tűzdelt és elhelyezett rajta 24 gyertyát. Minden hétköznap meggyújtottak egy fehéret, és minden vasárnap egy pirosat. Az ötlet gyorsan követőkre talált, de átalakulva, huszonnégy gyertya helyett csupán négyet tűznek rá, a négy adventi vasárnap jelképeként.

Ma a koszorút leginkább fenyőágból készítik és négy – a hitet, a reményt, a szeretet és az örömet szimbolizáló – gyertyát helyeznek rá: három lilát és egy rózsaszínt, és minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A lila a bűnbánat és a megtérés jelképe. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja.

Adventi naptár

Manapság nálunk is elterjedt a gyerekek által igen kedvelt adventi naptár, ami ennek az időszaknak az időmérő eszköze. Az adventi házikók, naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik.

Készítsünk adventi naptárat, melyben nem az ajándék nagysága a lényeg, hanem az apró meglepetések. Sőt, én teszek a naptárba kis kuponokat is, melyekre apró figyelmességeket írok. Pl. Ma a kedvenc ebédedet főzöm, sakkozás apával, arcmasszázs anyával vagy éppen egy közös társasozás.

Boldog és nyugodt adventi időszakot kívánok!