A sorozat első részében általánosságban írtam a csírák jótékony hatásairól, és a csíráztatás folyamatáról. A további részekben a különböző csírákat veszem górcső alá, hogy minél jobban megismerjük ezen apró magvak óriási hatásait.

A tavasz első friss zöldségei közé tartozik a retek. A retekcsíra jótékony hatásait vizsgálva alapvetően a retek gyógyhatásait kell megsokszorozni, mivel a csírában koncentráltan találhatók meg ezek a hatóanyagok (vitaminok, ásványi anyagok).

A retek jótékony hatásai

  • Az egyik legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú illóolaj, amely serkenti az epe termelését, és annak kiürülését is támogatja. Ezáltal általánosságban elmondható, és a népi megfigyelések is igazolják, hogy emésztést segítő, étvágyjavító hatása is van.
  • A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést, tisztítja a légzőrendszert, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását.
  • Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású.
  • Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét.

A retekcsíra ismérvei

Reumatikus bántalmakra

A retekcsíra hűtés nélkül hamar tönkremehet, mert egyik hatása a hőtermelés. Ha nem tesszük hűtőbe, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani. Míg a csírák többsége hűtő hatású, a retekcsíra a csípőssége miatt enyhén melegít. Mivel melegíti a testet, ezért télen a fázós embereknek – akiknek a végtagjaik hidegek – érdemes rendszeresen csipegetni.

A hőtermelés révén– mivel tágítja az ereket – felgyorsítja a vérkeringést, így reumatikus bántalmakra is jótékony hatású. Az ízületek környékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyagok gyorsabban tudnak távozni, persze nagyon fontos a kellő folyadékbevitel is emellett.

Támogatja az emésztőrendszert

A retekcsíra az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. A belekben lévő élősködőket, – elsősorban bélférgeket- elpusztítja. Jó hatással van a bélflórára, táplálja és tisztítja.

Légúti betegségek esetén

Mint ahogy a reteknél is írtam, a csíra is remek megfázásra. Elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását.  A hőtermelés miatt, könnyebben leválnak a lerakódások.

Epebántalmakra

A retekcsíra el tudja hajtani az epehomokot és apróbb epeköveket. Nagy epekő esetén viszont nem javasolt a fogyasztása, mert elzárhatja az epevezetéket.

Veseproblémákra 

A retekcsíra tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot és az apró veseköveket ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot, vagy apró epeköveket.

Szép bőrt eredményez

A foszfortartalma tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt, elmulasztja a pattanásokat.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma (100 g)

A-vitamin: 20 mcg
C-vitamin: 28,9 mg
B6-vitamin: 0,285 mg
Riboflavin: 0,103 mg
Tiamin: 0,102 mg
Pantoénsav: 0,733 mg
Niacin: 2,853 mg
Kalcium: 51 mg
Vas: 0,86 mg
Magnézium: 44 mg
Foszfor: 113 mg
Cink: 0,56 mg

Kiváló kiegészítője salátáknak, szendvicseknek

 

https://www.nutritionvalue.org/Radish_seeds%2C_raw%2C_sprouted_nutritional_value.html