A kínai táplálkozástan alappillére az öt elem szerinti táplálkozás. Az öt elem tana szerint az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Hogy jobban megértdinamikus_korforgassük: a nyár melegét és mozgékonyságát sugározza a Tűz típus, aki a hideg tél nyugalmára és hűvösségére emlékeztet, az a Víz típus. Másokra a nedvesség és nyirkosság jellemző, ők a Föld típusok.

A Yin-yang elv nagyon fontos a kínai gyógyításban és táplálkozásban. A makrobiotika írásomban részletesen kifejtettem ennek jelentőségét. Míg ez két ellentétes irányú mozgatóerőt fejez ki, addig az öt elem tana körforgást. Pontosan azt, ami a természetben is lezajlik. Tehát ennek a dinamikus körforgásnak soha nincs vége!

Mi is az öt elem?

A taoisták elgondolása szerint az emberi test (tágabb értelemben a világegyetem) öt elemből épül fel: fa, tűz, föld, fém, víz. Az elemekhez nemcsak az évszakok, hanem egy sor más tulajdonság, érzet is kapcsolódik. Az öt elem között ciklusok zajlanak, az egyensúly fenntartásához szükség van tápláló és fékező/szabályozó ciklusra. Nagyon fontos a sorrend, minden elem az óramutató járása szerint az őt követő elemet táplálja, és a kettővel utána következő elem működését gátolja.

5_elem-270x259

Teremtő/tápláló ciklus:

A FA táplálja a tüzet. A TŰZ hamuja elbomlik a FÖLD-ben, ahol megszületik a FÉM. A fémek és ásványi anyagok táplálják a VIZ-et. A víz táplálja a fát.

Fékező/szabályozó ciklus (belső nyilakkal jelzett):

Feladata, hogy “figyelje” az elemek működését, és ha az energiaegyensúly megbomlik, akkor gondoskodik a túlzott energia-felhalmozás megfékezéséről, vagy az energiahiány létrejöttének a megelőzéséről. A kiegyensúlyozás történhet: a FA a földből növekszik, a FÖLD felszívja a vizet, a VÍZ eloltja a tüzet, a TŰZ megolvasztja a fémet, a FÉM elvágja a fát.

A yin yang elv is megjelenik az öt elem tanában úgy, hogy minden egyes elemhez tartozik egy szervpár (az egyik yin, pl. máj; a másik yang, pl. epehólyag) és ezek meridiánjai.

FA elem jellemzői

fa_elem-117x117

Amikor beköszönt a tavasz, a növények kibújnak a földből, a természetben a FA elem ereje jár át bennünket, amely friss, dinamikus, feltörő energiákat ad. Valaminek a kezdete, a reggel, a napfelkelte, az élet születése, elindulás, mozgásba lendülés. A természet újjászületése.

 • Szervei: MÁJ (jin) és EPEHÓLYAG (jang)
 • A ciklus fázisa: kezdet, születés, mozgásba lendülés
 • Életkor: 0-20 év; növekedés, fejlődés kezdete, gyermekkor, “örökmozgó”
 • Napszak: hajnal, reggel
 • Időjárás: szeles
 • Szín: zöld
 • Íz: savanyú
 • Érzékszerv: szem, látás
 • Testnedv: könny
 • Megjelenés: köröm
 • Szervrendszer: izom, ín
 • Hangszín: hangos, kiabáló, ordító
 • Érzelem: harag
 • Álom: erdők, fák

A Fa típusnak határozott, parancsoló személyisége van. Szívós, mint a fa, amely gyökereit mélyen a talajba fúrja. Előrelátó, éles elméjű, könnyen hoz döntéseket. Egészséges állapotban teste izmos, atletikus, arányos.

A máj az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. Kínai neve “védőpajzsot” jelent, amely jelképe a védelemnek, az előrelátásnak, de a meggondolatlanság is az ő működésétől függ. Termeli az epét. Társa az epehólyag. A májnak nemcsak a felvett táplálékot kell feldolgoznia, hanem mindazokat az érzéseket is, amelyeket átélünk. Ha a máj túlterhelt, nyugtalanok, indulatosak leszünk, akár depresszióssá is válhatunk.

Jellemző érzelme a düh, harag, elégedetlenség. De ez nem feltétlenül negatív érzelem. Pl. az elégedetlenség a “fejlődés rugója” lehet. Viszont az elfojtott harag gátolja az energia áramlását. A magunkba fojtott düh gyűlik-gyűlik, majd végül kirobban. A nagy düh, harag rontja a szemet, fizikai és lelki értelemben is, “nem látunk a dühtől”. A máj működési zavarai szem kiszáradással, kivörösödéssel, farkasvaksággal, hályogosodással, zöldhályoggal, fekete pontok vagy foltok látásával, elhomályosodással reagálhat.

Az elfojtott harag, düh önmagunk ellen tör, a védőfunkción keresztül autoimmun betegséget okozhat, kijátszva a máj védő funkcióját. A magyar nyelv rendkívül kifejező, a “rosszmájú” és “epés megjegyzés”, a “méregzöld” kifejezések mind-mind bizonyíthatják az ősi tudást. Ha valakit “elönt az epe”, az haragra gerjed. Akinek “felforr az epéje”, abból kitör az elfojtott düh.

Ezen felül a “fa” aktívan részt vesz a szellemi tevékenységben, és különösen a fej energiájának kontrolljában. Ezért a fejfájások innen erednek.“Fa”-típusú fejfájás a migrén, a féloldalas fejfájás, a szemgolyó fájdalmával járó fejfájás, és a tarkótáji fájdalmak. Ilyenkor elsősorban az epehólyag, illetve a máj funkció zavarára kell gondolnunk.

A fa egyensúlyhiányára utaló jelek

 • Minden, ami gyors változásokkal jár (erős hangulatváltozás, hirtelen megjelenő, eltűnő  betegség);
 • Hevesen, hirtelen kialakuló dinamikus változás (hirtelen fellépő láz, csalánkiütés, hirtelen jött viszketés, tüsszögési roham);
 • Minden hirtelen bekövetkező fájdalom (szaggató, lüktető, égő fájdalom; féloldali fejfájás);
 • Mindennemű izom- és ízületi fájdalom (izomgörcs, izomláz, izomfájdalmak);
 • Hirtelen fellépő szembántalom (kötőhártya-, szivárványhártya gyulladás, szénanátha okozta szemgyulladás);
 • Szél által okozott megbetegedés (érzékenység huzatra, viharos időre érzékenység);
 • Minden, tavasszal fellépő megbetegedés (szénanátha)
 • Máj és epehólyaggal kapcsolatos megbetegedés (eperoham, májgyulladás, erős vágy vagy ellenérzés a savanyú íz iránt; mérges állapot).

Ételünk a gyógyszerünk

A kínai táplálkozás alapvető tapasztalata, hogy az ételek hatással vannak hangulatunkra, fizikai állapotunkra, belső szerveinkre. Az évezredes tapasztalatok során felfedezett összefüggések kiállták az idő próbáját. Ez a táplálkozás segíti egyensúlyba tartani a Qi-t. Nagy hangsúlyt fektet az ételek kiegyensúlyozó-szabályozó és energetikai hatásaira.

Az öt elem szerint készült harmonikus étel tartalmazza valamennyi elemet és azok ízeit. Tehát egy ételben szerepeljen mind az öt alapíz: savanyú, keserű, édes, csípős, sós. Amennyiben egyensúlyhiány lép fel, akkor az adott elemre jellemző ízt helyezzük előtérbe.

szivos_mint_a_fa_0-420x280

Táplálkozás a FA elem jegyében

Mivel a tavasz a megújulás időszaka, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a máj és az epehólyag tisztítására. A téli nehéz, zsíros ételek után előtérbe kerülnek a párolt, könnyed és nyers ételek.

Együnk kevesebbet!

Az ételek készítésénél kerülni kell a zsírok és olajok használatát (olajos magokét is), valamint a telített zsírt tartalmazó ételeket (zsír, vörös hús, tejszín, sajt, tojás). A máj méregtelenítő működésének maximuma éjjel 1-3 óra között van, így függnek össze az emésztési és alvászavarok. Reggel csak egy csésze meleg italt igyunk, és enni csak az első székletürítés után szabad.

Csökkentsük a sós ételek fogyasztását, részesítsük előnyben a friss, zöldségeket, csírákat, gabonafüveket. A fekete üröm édes-csípős kombinációja is nagyon jó ezekben az időkben. Együnk minél több nyers vöröshagymát, fokhagymát. A máj méregtelenítését segíti a mungóbab és csírája, zellerszár, algák, fejes saláta, uborka, nagy klorofilltartalmú növények. Igyunk minél több zöldturmixot. Az ételeket csak rövid ideig, de magasabb hőfokon készítsük el.

A tavasz íze a SAVANYÚ, ez nyugtatja a májat. Semlegesíti a laktató, zsíros ételeket, lebontja a zsírt és a fehérjét. Ha valaki izgatott, dühös, mérges, akkor érdemes egy pohár savanyú itallal (pl. vízzel hígított hideg citromlé) megkínálni, ezzel lehűtöd, a dühös fej energiája lefelé megy, szétoszlik.

chili-499062_640Amennyiben a máj pang, energia elzáródás van, akkor a csípős ízeket hívhatjuk segítségül. Tehát, a máj működését fokozzák a CSÍPŐS ételek. Használjunk minél több csípős fűszernövényt ételeink készítésénél, amelyek ellazítják az idegrendszert, javítják az emésztést. Száraz, szeles, ideges vagy sovány egyének viszont mellőzzék a cayenne-paprikát, zsályát, nyers hagymát.

Melegítő csípős: fodormenta, rozmaring, fokhagyma és hagyma, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fekete bors, csípős paprika, édeskömény, ánizs, kapor, mustár, torma, bazsalikom, szerecsendió.

Hűtő csípős: borsmenta, majoranna, bodzavirág, fehér bors, retek.

Az ÉDES íz segíti az átmenetet tavasszal és ősszel (napéjegyenlőség és napforduló idején) a yinről a yangra váltásra, illetve fordítva. Tavaszra hangoló melegítő édes étel a fodormenta, édes rizs, édesburgonya, mocsi, rizsszirup, melasz, fenyőmag, dió, cseresznye. A gabonafélék (búza, tönkölybúza) és hüvelyesek kellőképpen édesek, és ezt fokozhatjuk csíráztatással. Úgy tartják, hogy lecsillapítja az agresszív máj-érzelmeket, például a haragot és a türelmetlenséget. Az édesgyökér is jól párosítható a csípős ételekkel.

A KESERŰ íz szintén kiváló a máj pangása ellen. Segítségül hívhatjuk a grapefruitot, a római salátát, az amarántot, a quinoát. A keserű gyógynövények kiválóan tisztítják a májat, mint pl. a gyermekláncfűgyökér, a máriatövis magja, az ezerjófű, a benedekfű, a petrezselyem vagy a csalán.


Felhasznált irodalom:

 • Fahrnow, Ilse-Maria: Az öt elemen alapuló táplálkozás: A hagyományos kínai orvosláson alapuló életmód és konyhaművészet. – Budapest: Mérték Kiadó, [é.n.]
 • Gauding, Madonna: A megvilágosodás ösvényén: Csi: Gyógyítő energiák a mindennapokban. – Budapest: Bioenergetic Kiadó, 2009.
 • Pitchford, Paul: Gyógyító táplálkozás. – Budapest: Édesvíz Kiadó, 2009
 • Szécsi Marcz Ari: Ételtől lélekig: az öt elem szerinti táplálkozás, ételkészítés elmélete és fortélyai. – Budapest: Lunarimpex Kiadó, 2010
 • Temesvári Gabriella: Öt elem tana: egészségünk az ősi világép tükrében