Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) a Rákellenes Hónap keretében országos kampányt indított, amelynek két létfontosságú üzenete van:

 1. Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy az életmód jelentősen befolyásolja a rák kockázatát,
 2. Életmód változással megakadályozható a rák.

Az AICR becslése szerint az amerikai rákok közel fele megelőzhető lenne a mindennapi szokások megváltoztatásával.

Az emberek sajnos nem foglalkoznak az egészséges életmód és a rák kockázata közötti kapcsolattal. Az AICR felmérése szerint például az amerikaiaknak csak a fele (50%) van a tudatában annak, hogy a testsúly befolyásolja a rákos megbetegedések kockázatát.

 

Az Amerikai Rákkutató Intézet 10+1 pontos rákmegelőző javaslata:

 1. Vigyázz a testsúlyodra!  A nem dohányzás mellett az egészséges testsúly fenntartása a legfontosabb dolog, amit tehetünk a rák kockázatának csökkentése érdekében.

 2. Légy fizikailag aktív! Napi legalább 30 percet tölts aktív mozgással, mellyel nemcsak az elhízást előzheted meg, de hormonrendszeredre is kedvezően hat.

 3. Kerüld a cukros italokat, válaszd a tiszta vizet és a cukrozatlan gyógyteákat.

 4. Az ideális étrend alapját (tányérunk 2/3-át) növényi eredetű élelmiszerek képezzék, például zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek. Ezek a biológiailag aktív vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket olyan károsodásoktól, amelyek rákot okozhatnak.

 5. Kerüld a feldolgozott húsokat (sonka, szalonna, szalámi, hot dog, kolbász) és korlátozd a vörös hús fogyasztását, melyek a vastagbélrák okozója.

 6. Korlátozd az alkohol fogyasztását!

 7. Csökkentsd a sót az ételeidben, ezáltal a gyomorrák kialakulásának az esélyét is csökkented.

 8. Ne szedj étrend-kiegészítőket nagy dózisban! Törekedj arra, hogy a szükséges tápanyagok élelmiszerekből, superfood-okból tevődjenek össze. Az étrend-kiegészítők összetevője természetes forrásokból álljon.

 9. A szoptatás mind az anya, mind a gyermek számára előnyös. Egyrészt csökkenti az emlőrák kockázatát, másrészt a szoptatott csecsemők kevésbé lesznek túlsúlyosak és elhízottak.

 10. A rákos kezelés befejezése után lehetőleg kövesd a fenti ajánlásokat!

10+1 NE DOHÁNYOZZ!!

Forrás:

https://www.aicr.org/can-prevent/what-you-can-do/10-recommendations.html

https://www.aicr.org/press/press-releases/2018/nearly-fifty-percent-of-common-cancers-are-preventable.html