,

A testmozgás fontossága a rák esetében is!

Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) minden évben február 4-én tartják. Ebben az évben a „Képesek vagyunk rá. Képes vagyok rá” szlogen jegyében zajlanak a rendezvények, mely során a mozgás fontossága áll a középpontban.

A Rákellenes Világnapon sokféle adat elhangzik. Ami biztos tény: Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember rákban hal meg.

Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető, ha felismerjük a betegséget előidéző rizikófaktorokat:

alkohol, dohányzás, testsúlynövekedés, mozgáshiány, táplálkozás és a stressz.

A dohányzás és a helytelen táplálkozás szerepe (különösen olyan gyakori daganattípusokban mint például a tüdő, vagy a vastagbél daganatok) viszonylag közismert, azonban a mozgásszegény életmód jelentősége már sokkal kevésbé. Pedig a mozgásminimum 30 százalékos arányban játszik szerepet a daganatok kialakulásának megelőzésében.

A prevenciós jelentőségén túl egyre több bizonyíték mutatja, hogy a fizikai aktivitásnak nagy szerepe van az érintett betegek gyógyulásában is, és nemcsak a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében, de a betegség rosszabbodási vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében is! Orvosi kutatásokból tudjuk, hogy például a mellrák kiújulásának és az érintett beteg elhalálozásának esélyét 40 százalékkal csökkenti az előírt mennyiségű mozgás elvégzése!

Egy orvosszakmai ajánlás szerint minden nap tízezer lépést kell(ene) megtenni, ami nagyjából 6,5 kilométert jelent.

Nem biztos, hogy ez mindenkinek elsőre sikerülni fog, de azt tudatosítni kell, hogy az ember már azzal is sokat tesz az egészségért, ha kicsit aktívabb életet él. Nem kell óriási dolgokra gondolni: ne szálljon fel feltétlenül a buszra, vagy a metróra, illetve szálljon le két megállóval előbb, aki ülő foglalkozást végez, tegyen meg valamennyi utat a munkahelyéig gyalog…

Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdeti a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több embert mozgásra bírjon. Az „Örökmozgó” kilométergyűjtő programjuk keretében arra bátorítanak mindenkit, hogy gyalogoljon, biciklizzen, ússzon, ki-ki saját képességei és lehetőségei szerint, egyénileg, vagy közösségben. Akik regisztrálnak az „Örökmozgó” programba, azok részévé válnak egy olyan közösségnek, akik tenni akarnak és tudnak az egészségükért, és egész évben feltölthetik és nyomon követhetik a teljesítményüket. A Liga nem csak magánszemélyek, hanem közösségek, cégek csatlakozását is várja, akár munkavállalói programként, akár csak támogatóként.

A daganatok kialakulásának megelőzése érdekében természetesen számos egyéb dolgot is tehetünk, ráadásul életkortól függően mindig mást!

Forrás: https://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/rakellenes_vilagnap_2018