Menj ki a kertbe, és keresd ezt a csodás zöld (gyógy)növényt…Bizony, ilyenkor ősszel szinte pázsitként terül szét, és nemcsak a tyúkok ehetik, hanem mi is. 🙂 Apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton.
Nagyon sok gyomról nem is gondoljuk, hogy az gyógynövény. Ebben az esetben is erről van szó.
Miért is együk?
- magas az A- és C vitamin-tartalma
- ásványi sókat tartalmaz, pl. kalcium, kálium, foszfor
- rutin tartalmának köszönhetően érfal erősítő
- nagyon jó vizelethajtó (ezért reuma és köszvény esetén is hatásos)
- epehajtó tulajdonsággal bír
- koleszterinszintet csökkenti
- külsőleg gyulladáscsökkentő, hámosító, főzetét tedd a fürdővízbe (bőrgyulladás, pikkelysömör esetén)
- megpárolva és pakolásként alkalmazva tályogok, furunkulus érlelésére, daganatok lágyítására és oszlatására használható
- népi gyógyászatban aranyér ellen használták
- Kneipp tiszteletes köhögés és aranyér gyógyítására javasolta.
Hogyan edd? Kerülhet…
- salátába
- szendvicsre
- zöld turmixba
- főzhetsz belőle teát
Figyelem! terhesség, szoptatás alatt fogyasztása nem javasolt.