Varga Gábor cukrász, a kislánya születése révén érezte fontosnak azt, hogy az elkészített édességek ne csak finomak, hanem egészségesek is legyenek. Így száműzte a receptekből a tehéntejet, és számos alternatív alapanyagot sorakoztatott fel.

Igazán inspirálóak a gyönyörű fotók – mindegyik recept tartalmaz, ami számomra nagyon fontos -, és több recept elkészítési fázisfotókkal is meg van tűzdelve.

A receptekhez kalória táblázat van mellékelve, bár ennek sok értelmét nem látom, mert ha teljes értékű alapanyagokat használunk, akkor egészen másképp alakul pl. az élelmi rost mennyisége. Valamint ha teljes értékűen táplálkozunk, erre nincs is szükség.

A cím alapján reform desszerteket tartalmaz, de van még hova fejlődnie. Vannak benne nyers receptek, melyek kivétel nélkül bátran kipróbálhatók, viszont a sütött desszertek BL55-ös lisztet és kristálycukrot tartalmaznak. Attól, hogy bio kristálycukor az alapanyag, attól még semmivel sem jobb a sima kristálycukornál (csak drágább). Bár, egy tapasztalt életmódváltónak ezek megreformálása nem okoz problémát. 🙂

A tartalomjegyzék minden receptnél felsorakoztatja a különböző ételallergiákat, illetve azok mentességét (gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásfehérjementes, olajos magoktól mentes, illetve vegán), ami nagy segítség lehet sok olvasónak.

Ami számomra hátrány, hogy túlságosan sok recept tartalmaz tojást, bár ezek is sok esetben helyettesíthetők arany lenmaggal, chiamaggal vagy éppen banánnal.

Ami nagyon tetszik, hogy számos olyan alapanyagot használ, ami az egészséges táplálkozás fontos alappillére, de ennek ellenére kevésbé ismert. Ilyen például az avokádó, az útifűmaghéj, a maglisztek, növényi tejek.

Összességében egy nagyon szép könyvet lapozhatunk, de mindenképp tartsuk szem előtt a finomított alapanyagok teljes mértékű mellőzését, illetve azok cseréjének szükségességét.

Értékelés: 10/6

Olvass bele itt